Blinken: Južnoafrička tužba za genocid protiv Izraela je bez osnova

Rekao je da se Palestinci moraju moći vratiti kući čim to uvjeti budu dopuštali i podsjetio na dogovor o planu da UN provede procjenu situacije u Pojasu Gaze

09.01.2024. 21:45
  • Podijeli:
antony blinken reuters-6599c1044d0ef.webp Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da SAD smatra da je južnoafrička tužba protiv Izraela zbog genocida u Pojasu Gaze "bez osnova", ali i da je dnevni broj poginulih u Pojasu Gaze daleko prevelik.

Blinken je to rekao na konferenciji za novinare nakon razgovora s izraelskim čelnicima u Tel Avivu.

Rekao je da se Palestinci moraju moći vratiti kući čim to uvjeti budu dopuštali i podsjetio na dogovor o planu da UN provede procjenu situacije u Pojasu Gaze.

Dodao je da SAD odbacuje bilo kakve prijedloge o preseljenju Palestinaca iz Pojasa Gaze i naglasio da se palestinske vlasti moraju reformisati.

Blinken, koji je ove sedmice posjetio nekoliko zemalja na Bliskom istoku, rekao je da su mnoge bliskoistočne zemlje spremne ulagati u budućnost Pojasa Gaze, ali samo ako bude postojao jasan put prema osnivanju palestinske države.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()