Bizaran slučaj: Šest tinejdžera odrubili glavu profesoru

Ubistvo je užasnulo Francusku i podstaklo vlasti da ponovo potvrde cijenjeno pravo zemlje na slobodu govora i sekularizam

27.11.2023. 14:28
  • Podijeli:
francuska policija, pariz, sent deni, policija u parizu, pariska policija - 29 okt 2023 - profimedia-6546a7b44a78f.webp Foto: Profimedia

Ubistvo francuskog profesora Samuela Patija od strane radikalnog 18-godišnjaka šokiralo je zemlju. Sada se u Parizu sudi šestorici tinejdžera za njihovu navodnu ulogu u zločinu.

Šestorici tinejdžera u ponedjeljak počinje suđenje u Parizu za njihovu navodnu ulogu u odrubljivanju glave Samuela Patija, profesora francuskog jezika koji je svom razredu prikazivao karikature Poslanika islama.

Ubistvo je užasnulo Francusku i podstaklo vlasti da ponovo potvrde cijenjeno pravo zemlje na slobodu govora i sekularizam.

Patija, profesora istorije i geografije, ubio je 16. oktobra u blizini škole u pariškom predgrađu Konflan-Sent-Honorin radikalizovani 18-godišnji izbjeglica čečenskog porijekla, Abdoulah Anzorov. Napadača je policija upucala.

Patijevo ime proširilo se društvenim mrežama nakon razredne debate o slobodi izražavanja u kojoj je prikazivao karikature koje su objavile satirične novine Čarlie Hebdo, koje su u januaru 2015. izazvale masakr u njihovim kancelarijama od strane ekstremista.

Učitelj je koristio časopis kao dio lekcije etike na kojoj se raspravljalo o slobodi govora u Francuskoj. Blasfemija je legalna u zemlji, a postoji i duga istorija karikatura koje ismijavaju vjerske ličnosti.

Pati je ubijen manje od mjesec dana nakon što je časopis ponovo objavio karikature.

Sva saslušanja na sudu za maloljetnike u Parizu moraju se održati bez medija, u skladu s francuskim zakonom o maloljetnicima.

Među onima kojima se sudi je 13-godišnja djevojčica optužena za iznošenje lažnih optužbi jer je tvrdila da je Pati tražio od muslimanskih učenika da podignu ruke i napuste učionicu prije prikazivanja karikatura.

Istina je bila da djevojka nikada nije bila u Patijevom razredu.

Na društvenim mrežama izbila je burna rasprava oko njenih lažnih optužbi. Njen otac, Brahim Čnina, i islamistički militant Abdelhakim Sefriui objavili su video snimke osuđujući profesora francuskog i imenujući ga.

Tinejdžerka je kasnije istražiocima rekla da je lagala. Priznala je da toga dana nije bila u učionici, a Pati nije ništa tražio.

Još pet učenika Patijeve škole, starosti od 14 i 15 godina u to vrijeme, optuženo je za zločinačko udruživanje radi pripreme počinjenja teških tjelesnih povrijeda.

Istraga je pokazala da je napadač znao ime učitelja i adresu njegove škole, ali nije imao načina da ga identifikuje.

Zbog toga je Anzorov ovoj djeci obećao isplate od 300-350 evra u zamjenu za nekoliko sati čekanja Patija dok ne izađe iz škole i identifikuju ga.

Prema istrazi, jedan od dječaka nije htio sam, pa je uvjerio ostale, prenosi "EuroNews".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()