Bivši šef Mosada prijetio tužiocu Međunarodnog krivičnog suda zbog istrage o ratnim zločinima

Piše Guardian

28.05.2024. 09:34
  • Podijeli:
međunarodni krivični sud, 11 maj 2017 - profimedia-662faf3c7e1d5.webp Foto: Profimedia

Nekadašnji šef Mosada Yossi Cohen lično je umiješan u tajnu zavjeru da se izvrši pritisak na Fatoua Bensoudu kako bi odustao od istrage o Palestini.

Bivši šef Mossada, izraelske vanjske obavještajne agencije navodno je prijetio glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima je pokušao izvršiti pritisak da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva Guardian.

Tajni kontakti Yossi Cohena s tužiocem MKS-a Fatouom Bensoudom su se dogodili u godinama koje su prethodile odluci da otvori zvaničnu istragu o navodnim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ta istraga je pokrenuta 2021. godine, a kulminirala je prošle sedmice kada je Bensoudin nasljednik Karim Khan objavio da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ponašanja zemlje u ratu u Gazi.

Odluka tužioca da podnese zahtjev pretresnom vijeću MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta sa trojicom čelnika Hamasa je rezultat kojeg se izraelski vojni i politički establišment dugo plašio.

Cohenov lični angažman u operaciji protiv Međunarodnog krivičnog suda dogodio se dok je bio direktor Mosada. Njegove aktivnosti su odobrene na visokom nivou i opravdane na osnovu toga što je sud predstavljao prijetnju krivičnim gonjenjem vojnog osoblja, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Drugi izraelski izvor informiran o operaciji protiv Bensoude rekao je da je cilj Mosada bio da kompromituje tužioca ili da je angažuje kao nekoga ko će sarađivati ​​s izraelskim zahtjevima.

Treći izvor upoznat s operacijom rekao je da je Cohen djelovao kao Netanyahuov "nezvanični glasnik".

Prema izjavama koje su podijelili sa službenicima ICC-a, on je navodno rekao:

"Trebalo bi da nam pomogneš, a nama prepusti da se brinemo o tebi. Ne želite da ulazite u stvari koje bi mogle ugroziti vašu sigurnost ili sigurnost vaše porodice".

Jedna osoba upoznata s Cohenovim aktivnostima rekla je da je koristio "prezirnu taktiku" protiv Bensoude kao dio konačno neuspješnog pokušaja da je zastraši i utječe. Njegovo ponašanje uporedili su sa "uhođenjem".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()