Biden ukida zabranu kontroverznoj ukrajinskoj jedinici da koristi američko oružje

State department je ukinuo decenijsku zabranu Brigadi Azov da koristi američku obuku i oružje nakon što nova analiza nije pronašla dokaze o kršenju ljudskih prava ove jedinice, objavio je Post.

11.06.2024. 09:08
  • Podijeli:
state-department-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Bidenova administracija će ukinuti zabranu kontroverznoj ukrajinskoj vojnoj jedinici da koristi američko oružje, objavio je Washington Post u ponedjeljak, pozivajući se na zvaničnike State Departmenta.

State department je ukinuo decenijsku zabranu Brigadi Azov da koristi američku obuku i oružje nakon što nova analiza nije pronašla dokaze o kršenju ljudskih prava ove jedinice, objavio je Post.

“Nakon temeljnog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga Azov prošla je provjeru Leahyjevog zakona koju je sproveo State department SAD-a”, navodi se u saopćenju State departmenta do kojeg je došao američki list, prenosi Reuters.

Leahyjev zakon zabranjuje vojnu pomoć SAD-a stranim jedinicama za koje se utvrdi da su počinile kršenja ljudskih prava.

Puk Azov, koji ima krajnje desničarske i ultranacionalističke korijene, dio je ukrajinske Nacionalne garde i evoluirao je iz bataljona koji je formiran 2014. godine i borio se protiv separatista koje podržava Rusija, a koji su odvojili otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Puk je u Ukrajini proglašen legendarnim zbog odbrane zemlje od ruske invazije, a posebno grada Mariupolja na jugu zemlje, ali ih Kremlj smatra neo-Nacističkom grupom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()