Biden sve ogorčeniji Netanyahuom. Predložio rješenje za kraj rata u Gazi

Traži se šestosedmično primirje

13.02.2024. 07:57
  • Podijeli:
biden netanyahu reuters-652ff50d76f78.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden i jordanski kralj Abdullah jučer su razgovarali o važnosti stabilnosti na Zapadnoj obali, a Biden je rekao da se SAD zalaže za šestosedmičnu pauzu u borbama između Izraela i Hamasa u Gazi koja bi bila odskočna daska prema dužem prekidu vatre.

Biden i jordanski kralj Abdullah, dugogodišnji saveznici, sastali su se jučer u Bijeloj kući, a njihov razgovor pokrio je brojne izazove, uključujući prijeteću izraelsku kopnenu ofanzivu u južnoj Gazi i prijetnju humanitarne katastrofe među palestinskim civilima.

Biden, koji je pokazao sve veću ogorčenost izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom jer nije poslušao njegov savjet da učini više kako bi smanjio žrtve i zaštitio civile u Gazi, rekao je da Sjedinjene Države rade sa saveznicima u regiji na dogovoru o pauziranju borbi kako bi se dopustilo oslobođenje talaca u Gazi te povećao dotok humanitarne pomoći.

"Sjedinjene Države rade na dogovoru o taocima između Izraela i Hamasa koji bi doveo do neposrednog i postojanog razdoblja mira u Gazi na najmanje šest sedmica", rekao je Biden na konferenciji za medije nakon sastanka s Abdullahom.

Istaknuvši da radi na tom pitanju "dan i noć", Biden je rekao da će šestosedmična pauza u neprijateljstvima pružiti temelj "za izgradnju nečeg trajnijeg". Abdullah je na konferenciji naglasio hitnost nevolje Palestinaca, posebno više od milion civila koji traže utočište u gradu Rafahu na jugu Gaze.

"Ne možemo stajati po strani i dopustiti da se ovo nastavi. Potreban nam je trajni prekid vatre sada. Ovaj rat mora završiti", rekao je. Sastanak je uslijedio nakon što je Biden postao sve glasniji u svom zahtjevu da Izrael ne poduzima kopnenu ofanzivu u južnom gradu Gaze Rafahu, bez plana za zaštitu palestinskih civila.

Biden je u nedjelju razgovarao s Netanyahuom, a Bijela kuća je navela kako je naglasio da se "vojna operacija u Rafi ne bi trebala nastaviti bez vjerodostojnog i izvedivog plana za osiguravanje sigurnosti i podrške za više od milion ljudi koji se ondje nalaze".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()