Biden sada može i obustaviti ulazak stranaca u SAD, donio nove mjere za migrante

Izborna godina

05.06.2024. 07:36
  • Podijeli:
biden_anadolija -657821182d25f.webp Foto: Anadolija

Američki predsjednik Joe Biden donio je nove opsežne izvršne mjere usmjerene na suzbijanje rekordnih dolazaka migranata na američko-meksičku granicu zbog kojih je lično politički ranjiv u izbornoj godini.

Prema novim mjerama, dužnosnici mogu brzo ukloniti migrante koji ilegalno ulaze u SAD bez obrade njihovih zahtjeva za azilom. To će se dogoditi kada se dostigne dnevni prag i granica bude "pretrpana", stoji u saopćenju Bijele kuće.

SAD je također predstavio nove akcije usmjerene na ubrzavanje predmeta i smanjenje pritiska na preopterećene američke useljeničke sudove.

Biden je govorio o naredbi na događaju u utorak poslijepodne s nekoliko gradonačelnika pograničnih gradova. Rekao je da će "ova akcija pomoći da SAD uspostave kontrolu nad svojom granicom".

Međutim, neki imigrantski aktivisti već su kritizirali taj potez.

"Žalosno je što politika usmjerava razgovore o imigraciji u sve restriktivnijem smjeru", rekla je Jennie Murray, predsjednica i izvršna direktorica Nacionalnog imigracijskog foruma.

U svom govoru, predsjednik je kritizirao republikance što ranije ove godine nisu usvojili dvostranačku imigracijsku reformu - i zamolio je progresivne kritičare nove izvršne mjere da "budu strpljivi".

"Trenutno smo 'mršavi'. Ne raditi ništa nije opcija", poručio je.

Više od 6,4 miliona migranata zaustavljeno je u ilegalnom prelasku u SAD tokom administracije Joea Bidena. Dolasci migranata ove su godine naglo pali, iako stručnjaci vjeruju da se taj trend vjerojatno neće nastaviti.

Kampanja Donalda Trumpa, republikanskog protukandidata Bidena za predsjednika, tvrdila je u utorak ujutro, međutim, da je ovo naredba "za amnestiju, a ne za sigurnost granica".

U svom saopćenju nakon što su mjere otkrivene, Bijela kuća je rekla da će nove akcije "biti na snazi ​​kada visoka razina protoka na južnoj granici premaši našu sposobnost da pravovremeno donesemo odluke, kao što je to danas slučaj".

Među radnjama najavljenim u utorak je i korištenje zakona iz 1952. koji dopušta ograničenje pristupa američkom sustavu azila.

Zakon, poznat kao 212(f), dopušta američkom predsjedniku da "obustavi ulazak" stranaca ako je njihov dolazak "štetan za interese" zemlje.

Isti je propis koristila Trumpova administracija za zabranu useljavanja i putovanja iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja i za zabranu azila migrantima ako su uhvaćeni kako ilegalno prelaze u SAD, što je izazvalo optužbe za rasizam.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()