Biden i Scholz danas o Ukrajini i mogućnosti da Kina isporuči oružje Rusiji

Glavna tema razgovora biće hitna isporuka oružja iz zapadnih zemalja ukrajinskim snagama

03.03.2023. 08:02
  • Podijeli:
joe_biden- kijev - twitter-63f34555f2188.webp Foto: Twitter

Američki predsednik Joe Biden  i nemački kancelar Olaf Scholz održaće danas povjerljive razgovore u Vašingtonu o ratu u Ukrajini usred rasta zabrinutosti da bi Kina mogla da isporuči Rusiji oružje.

Bajden i Šolc će se sastati na sat vremena u Bijeloj kući, rekao je visoki američki zvaničnik za Rojters, navodeći da će na sastanku razmeniti mišljenja o stanju u Ukrajini i  nedavnim susretima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Glavna tema razgovora biće hitna isporuka oružja iz zapadnih zemalja ukrajinskim snagama koje se spremaju za novu rusku ofanzivu u narednim sedmicama, rekli su zvaničnici. 

Vašington će zbog toga danas najaviti novi paket vojne pomoći Kijevu u vrijednosti od oko 400 miliona dolara na dan Scholzove posjete, istakli su zvaničnici. 

Scholzovo prvo putovanje u Vašington poslije ruskog napada na Ukrajinu dolazi nekoliko dana nakon što je Bidenov savjetnik za bezbjednost Džejk Saliven rekao za (ABC) da je Biden prekršio savjet američke vojske i pristao da pošalje "abrams" tenkove Kijevu jer je, kako je naveo, Scholz to postavio kao preduslov za slanje njemačkih "leoparda". 

Berlin je saopštio da je ta odluka bila sporazumna. 

Scholz dolazi u posjetu Vašingtonu usred najave SAD o mogućnosti uvođenja sankcija prema Kini, ukoliko Peking pruži pomoć u oružju Ukrajini, navela su četiri američka zvaničnika i drugi izvori. 

Ni Vašington, niti Berlin nisu saopštili da su videli dokaze da Peking šalje oružje Moskvi, ali američki zvaničnici su rekli da se pomno prati situacija. 

Njemačka sugeriše da bi Kina mogla da igra ulogu u mirovnim pregovorima za Ukrajinu, prenela je britanska agencija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()