Baurer: NATO se od 2008. godine priprema za rat

Bauer je na Varšavskom forumu objasnio da je NATO počeo pripreme nakon rusko-gruzijskog konflikta, nakon čega su uslijedila dešavanja u Ukrajini 2014. godine

05.10.2023. 16:20
  • Podijeli:
zastave_nato_anadolija 1-63e2759b2dc47.webp Foto: Anadolija

Šef Vojnog komiteta NATO-a holandski admiral Rob Bauer navodi da su zemlje alijanse počele da se pripremaju za konfrontaciju sa Rusijom još od 2008. godine - 14 godina prije ukrajinskog rata.

Bauer je na Varšavskom forumu objasnio da je NATO počeo pripreme nakon rusko-gruzijskog konflikta, nakon čega su uslijedila dešavanja u Ukrajini 2014. godine.

"Našu vojnu strategiju počeli smo da mijenjamo 2019. godine, što je dovelo do razrade detaljnih vojnih planova koji su odobreni na samitu šefova država i vlada NATO-a u julu u Viljnusu" - precizira on.

Buer je bio jasan: "Svrha tih planova je priprema za mogući vojni sukob sa Rusijom".

On podsjeća da je NATO 2015. i 2016. rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj i da će te grupe – bude li potrebno - biti brzo transformisane u brigade.

Isti slučaj je i sa četiri takve grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, koje su formirane prije početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

"Sada moramo biti uvjereni da će zemlje NATO-a zaista sprovesti ono što je dogovoreno. Jer, NATO-u pripadaju komanda i kontrola, vježbe i standardizacija, ali trupe pripadaju zemljama članicama", zaključuje Bauer.

Analitički portali citiraju i bivšeg zvaničnika američke vlade Gregorija Vivera da zemlje NATO-a treba da pojačaju nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavile Rusiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()