Bankrot nikada nije bio realnija opcija za Trumpa

Dnevno gubi milione na kamatama

21.03.2024. 15:21
  • Podijeli:
donald tramp trump-65e6df23a78fc.webp Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell

Donaldu Trumpu ostalo je još samo nekoliko dana da plati kaznu veću od 450 miliona dolara koju mu je odredio sud u New Yorku zbog precijenjene imovine.

Prema riječima stručnjaka, stečaj ostaje jedno od rijetkih rješenja. Tada bi se mogao potpuno koncentrirati na predsjedničku kampanju.

Trump trenutno ne može platiti kaznu u gotovini, a u igri nema imovine za garanciju. Bivšem predsjedniku za nekoliko dana prijeti zamrzavanje cjelokupne imovine. Pozivajući se na financijske stručnjake, Washington Post piše da bi elegantno i najjednostavnije rješenje za Trumpa bilo proglasiti bankrot.

To bi odgodilo plaćanje kazne od nekoliko mjeseci do godina, jer bi sudovi morali odlučivati ​​o složenoj preraspodjeli imovine na sve oštećene subjekte.

Trump bi se mogao nastaviti fokusirati na izbornu kampanju. "Kad bi upravo sada proglasio bankrot, vjerojatno ne bi morao ništa platiti do kraja cijelog procesa", rekao je odvjetnik Avi Moshenberg. Dodaje da bi na kaznu vjerojatno i dalje dodavali kamate u iznosu od 100.000 dolara dnevno.

Trump ima dvije opcije na izbor. U slučaju ličnog bankrota sud bi najvjerojatnije obustavio ovrhu novčane kazne na neodređeno vrijeme.

No, to bi mu štetilo u predsjedničkoj kampanji koja je u toku, gdje se profilira kao uspješan poslovni čovjek, a na skupovima se hvali nekretninama i uspjesima svojih kompanija.

Druga varijanta je proglašenje stečaja jedne od njegovih kompanija. Sud bi kasnije mogao odgoditi rok za plaćanje kazne, tada bi se svakako u oba slučaja i u slučaju odbijanja od suda cijeli proces odužio, što Trumpu ide na ruku. Vjerojatno će s odlukom pričekati do prvog poziva za otplatu koji dolazi sljedeće sedmice.

Taktika odgode na djelu

Međutim, Trumpov pravni tim još ne želi odustati i apelira na odgodu roka do kojeg bi kazna trebala biti plaćena.

"Naš zahtjev nastoji suspendovati nepravednu, protuustavnu i neameričku osudu njujorškog suca Arthura Engorona u političkom lovu na vještice koji je pokrenuo korumpirani glavni državni tužitelj. Veza ove veličine bila bi zloupotreba zakona i proturječila je temeljnim načelima naše republike", rekao je Trumpov glasnogovornik Steven Cheung.

Iza kulisa Trumpova tima, prema inostranim medijima, vlada blagi optimizam, sud je navodno sklon kompromisu. Obveznica, za koju bi garantovao Trump, mogla bi se smanjiti na sto miliona dolara.

Bivši predsjednik bi u tom slučaju mogao uspjeti s jednim od brojnih američkih jamaca koji su ga dosad odbijali zbog astronomskog iznosa kazne.

Trump ima dosta iskustva s proglašavanjem bankrota, iako se iz razumljivih razloga time previše ne hvali. U prošlosti ga je koristio ukupno šest puta, o čemu ga je tokom kampanje 2015. pitao voditelj Chris Wallace u predizbornoj debati.

Podnio je zahtjev za bankrot 1990-ih i nedugo nakon početka novog milenija, uvijek uključujući svoje kasina u Atlantic Cityju, koji su zapali u dugove.

Trump je moderatoru odgovorio da je tokom svoje karijere osnovao stotine kompanija i da se tek u nekoliko slučajeva poslužio bankrotom, kao što to rade i drugi inače uspješni biznismeni. Tvrdio je da su i druge kockarske kompanije morale podnijeti zahtjev za bankrot u to vrijeme zbog "ubojite prakse bankarskog sektora".

“Jednostavno sam iskoristio zakone naše zemlje, kao i drugi poslovni divovi o kojima čitate svaki dan. Učinio sam to za dobrobit svoje kompanije, za svoje zaposlenike, svoju porodice i sebe", izjavio je Trump u raspravi.

Mirni predizbori

Posljednjih mjeseci dugotrajne tužbe pokvarile su Trumpove inače mirne predizbore, na kojima je osvojio potreban broj delegata za republikansku nominaciju nedugo nakon Super utorka. U srijedu navečer pobijedio je u Arizoni, Illinoisu, Kansasu, Ohiju i Floridi.

Uz uobičajenu eksplozivnu i radikalnu retoriku, sedamdesetsedmogodišnji Trump svoju kampanju gradi i na tvrdnji da osamdesetjednogodišnji demokrat Joe Biden više nije sposoban ponovno biti šef države zbog svojim godinama. S druge strane, Biden Trumpa opisuje kao opasnost za demokratiju.

I Biden i Trump su nepopularni kod velikog dijela glasača u nacionalnim anketama. Izjednačene su im šanse za pobjedu, razlike u anketama su na razini statističke greške.

Glasanje u novembru bit će prvi put u gotovo 70 godina da će se isti političari ponovno sastati na predsjedničkim izborima nakon četiri godine. Posljednji put to se dogodilo 1956. godine kada je republikanski predsjednik Dwight Eisenhower drugi put zaredom pobijedio demokrata Adlaija Stevensona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()