Azerbejdžan odobio da učestvuje na sastnaku o Karabahu u Granadi

Azerbejdžan je prethodno insistirao i na učešću Turske na tom sastanku, ali su se Njemačka i Francuska tome oštro usprotivile

04.10.2023. 14:05
  • Podijeli:
nagorno-karabah izbeglice reuters-651bb571deb19.webp Foto: Reuters

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev odbio je da prisustvuje sastanku o Karabahu u Granadi u Španiji, na kojem se očekivalo učešće armenskog premijera Nikola Pashinyana i lidera Evropske unije, Francuske i Njemačke, javlja Anadolija.

Azerbejdžan je prethodno insistirao i na učešću Turske na tom sastanku, ali su se Njemačka i Francuska tome oštro usprotivile.

Pozivajući se na izvore iz predsjedničkog ureda, azerbejdžanski mediji javljaju da je službeni Baku rekao da ne vidi potrebu da učestvuje u pregovorima ovog formata nakon proarmenskih izjava francuskih zvaničnika, posjete francuske ministrice vanjskih poslova Catherine Colonna Armeniji, izjava o isporuci oružja i municije i optužbi predsjednika Vijeće EU Charlesa Michela na račun Azerbejdžana.

“Azerbejdžanu nije potreban takav format. Baku ne vidi potrebu da razgovara o problemima regiona sa zemljama daleko od regiona”, navode isti izvori.

Azerbejdžan zagovara da se o pitanjima Karabaha treba razgovarati unutar regiona. Nije protiv oživljavanja trilateralnog formata EU-Azerbejdžan-Armenija, ali neblagonaklono gleda na učešće Francuske u pregovorima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()