Amnesty International objavio dokaze da je izraelska vojka koristila bijeli fosfor u Pojasu Gaze

Videosnimci i fotografije koje je potvrdila Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama Amnesty Internationala pokazuju da je Izrael koristio bijeli fosfor u enklavi koju bombarduje od 7. oktobra

15.10.2023. 10:57
  • Podijeli:
bijeli_fosfor_gaza_anadolija 1-652ba103144c9.webp Foto: Anadolija

Amnesty International je u subotu objavio dokaze da je izraelska vojka koristila bijeli fosfor u gusto naseljenim civilnim područjima u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Videosnimci i fotografije koje je potvrdila Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama Amnesty Internationala pokazuju da je Izrael koristio bijeli fosfor u enklavi koju bombarduje od 7. oktobra.

Granate od 155 milimetara za haubice tipa M109 mogu se vidjeti na fotografijama municije koju je vojska skladištila u gradu Sderot, koji se nalazi kilometar od granice Gaze, gdje je Hamas pokrenuo svoju operaciju “Aqsa Flood”.

Na slici su i artiljerijske granate M825 i M825A1 sa oznakom D528, što je identifikacioni kod Ministarstva odbrane SAD-a za “municiju na bazi bijelog fosfora”.

Haubice M109 koje imaju domet od 18 do 22 kilometra, stacionirane u Sderotu, stavljaju sjevernu polovinu Pojasa Gaze u udarni domet izraelske vojske.

Posljednjih dana na društvenim mrežama dijele se videosnimci na kojima se vidi kako je sjever Gaze pogođen artiljerijskim granatama s bijelim fosforom.

Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama, koja je potvrdila slike snimljene iz različitih uglova napada na luku Gaza i obližnje hotele, također je podijelila satelitske snimke mjesta napada.

Iako je na snimku zabilježeno da je municija bijelog fosfora korištena zajedno s visoko eksplozivnim artiljerijskim granatama, navodi se da su artiljerijske granate ispuštale čestice koje su proizvodile gusti bijeli dim kada su eksplodirale u zraku.

Utvrđeno je da se lokacija još jednog snimka koji prikazuje upotrebu fosfora, podijeljenog na društvenim mrežama 11. oktobra, nalazi u blizini tornja Banke Palestine.

Amnesty International ispituje dodatne dokaze o mogućoj upotrebi bijelog fosfora u sjevernom Izraelu i Libanu.

Dim bijelog fosfora, koji je prema međunarodnom pravu zabranjen za upotrebu u područjima gdje je gusto naseljeno civilno stanovništvo, može uzrokovati iznenadne rane pluća i gušenje.

Bijeli fosfor, koji može izazvati opekotine drugog i trećeg stepena na koži, lako se zapali kada dođe u kontakt s kisikom. Kada se koristi kao bomba, izaziva požar, kao i eksplozivni efekat.

Požari uzrokovani bijelim fosfornim bombama mogu se proširiti na velika područja.

Vrlo je teško liječiti one koji su izloženi bijelom fosforu, koji se u organizam unosi udisanjem, kontaktom ili gutanjem. Bijeli fosfor se lijepi za površine i također je zarazan. Zbog toga oni koji liječe povrede uzrokovane bombom moraju proći posebnu obuku kako bi se zaštitili.

Periodično izlaganje tvari može uzrokovati naprednu deformaciju kosti vilice i uzrokovati njeno lomljenje.

Prema Konvenciji UN-a o konvencionalnom oružju (CCW), napadi zračnim zapaljivim oružjem u civilnim područjima zabranjeni su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()