Amerikanci uoči samita G7: Pokazat ćemo jedinstven stav prema Kini

Zemlje G7 održavaju samit u Japanu,

16.05.2023. 08:00
  • Podijeli:
Joe Biden 03 foto Reuters-64382d58742c8.webp Foto: Reuters

Čelnici G7 pokazat će na samitu G7, koji se ove sedmice održava u Japanu, a na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden, jedinstven stav prema Kini utemeljen na zajedničkim vrijednostima, priznajući, međutim, svakoj od tih zemalja da sama određuje svoje odnose s Pekingom, rekao je viši američki dužnosnik.

Biden će tokom posjete Japanu pokazati da Washington pruža podršku Ukrajini i da je više nego ikad angažiran u indo-pacifičkoj regiji, rekao je dužnosnik Reutersu, želeći ostati anoniman.

Nakon trodnevnog samita koji počinje u petak, Biden će nakratko posjetiti Papuu Novu Gvineju, a nakon toga otputovati u Australiju na sastanak grupe poznate kao Quad (Australije, Indije, Japana i SAD).

Na pitanje hoće li čelnici grupe sedam bogatih zemalja - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država - pokazati jedinstveno stajalište prema Kini, drugom najvećom ekonomijom u svijetu i glavnim suparnikom SAD-a za premoć u svijetu, dužnosnik je odgovorio: "Iako G7 djeluje na temelju konsenzusa, domaćini imaju veliku ulogu u određivanju agende, a Japanci su jako, jako zabrinuti za važna pitanja ekonomske sigurnosti, uključujući i u odnosima s Kinom".

"Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni u pristupu utemeljenom na zajedničkim vrijednostima. Istodobno, svaka zemlja iz G7 sama će određivati svoje odnose s Kinom, ali svi stojimo iza načela koja će voditi sve naše odnose", rekao je. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()