Amerikanci izrazili podršku Turskoj da nabavi avione F-16 i njenoj kandidaturi za EU

Sve se promijenilo nakon "da" iz Ankare o ulasku Švedske u NATO

11.07.2023. 07:22
  • Podijeli:
f16-anadolija.jpg

Amerika je izrazila podršku prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj i ambiciju Ankare da se konačno pridruži Evropskoj uniji.

Govoreći na brifingu za novinare, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je Washington već neko vrijeme javno podržavao nabavku F-16 za Tursku.

"Javno smo stavili do znanja da to podržavamo, ali da postoji jedan broj članova Kongresa, koji, koliko god mi ne vjerujemo da to pitanje treba povezivati ​​sa ulaskom u NATO, ima članova Kongresa koji smatraju da treba. Mi to uvijek jasno stavljamo do znanja, privatno i javno", rekao je Miller, prenosi Anadolu Agency.

Napomenuo je da je Švedska poduzela korake da riješi zabrinutost Turske, uključujući promjenu Ustava i hapšenje osumnjičenih za terorizam, i dodao da SAD vjeruju da su te akcije bile dovoljne za rješavanje zabrinutosti.

O kandidaturi Turske za prijem u EU, Miller je rekao da SAD već niz godina podržavaju njene aspiracije za EU i da to nastavljaju činiti.

Millerove riječi uslijedile su nekoliko sati prije podrške Turske za ulazak Švedske u NATO.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()