Amerika i partneri nametnuli sankcije stotinama ruskih subjekata

Neke od najtežih kazni ikada uvedeni jednoj zemlji

19.05.2023. 20:43
  • Podijeli:
amerika-se-sprema-za-eventualne-sankcije-rusiji.jpg

Sjedinjene Države i njeni partneri u petak su najavili nove kazne Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dodatno pojačavši neke od najtežih sankcija ikada nametnutih nekoj zemlji.

Amerika je svojom akcijom u petak ciljao na rusko izbjegavanje sankcija, buduće energetske prihode i vojno-industrijske opskrbne lance, nametnuvši sankcije na više od 300 meta.

Taj korak poklapa se s prvim danom trodnevnog samita zemalja članica G7 (industrijski najrazvijenijih) u Japanu i označava posljednje u nizu sankcija i kontrola izvoza koje ciljaju Moskvu, a usmjeren je na hiljade ciljeva i nametanje oštrih zabrana Rusiji zbog njene invazije Ukrajine prošle godine.

“Današnje akcije će dodatno stegnuti škripac Putinovih mogućnosti da nastavi barbarsku invaziju i unaprijedit će naše globalne napore da sasječemo ruske pokušaje izbjegavanja sankcija”, rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Ministarstvo financija priopćilo je da je nametnulo sankcije za 22 osobe i 104 subjekta s nadležnošću u 20 zemalja, a State Department ciljao je gotovo 200 osoba, subjekata, plovila i aviona.

Američke sankcije su također proširene na više sektora ruske ekonomije, uključujući arhitekturu, proizvodnju i građevinarstvo, te sada bilo koja osoba ili subjekt koji djeluje u tim sektorima može biti pogođen sankcijama.

Bidenova administracija također je zaustavila izvoz širokog opsega potrošačkih dobara u Rusiju u petak.

Uvrstila je i 71 kompaniju na “popis subjekata” ministarstva trgovine čijim se dobavljačima zabranjuje da prodaju američku tehnologiju bez teško dobavljive licence.

SAD i Evropa nametnule su financijske kazne Rusiji odmah nakon početka rata i sve otad na zemlju pojačavaju pritisak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()