Američki stručnjaci za ljudska prava u analizi tvrde da Izrael čini genocid u Gazi

Dok i dalje traje bombardovanje

15.05.2024. 19:31
  • Podijeli:
gaza, feb 2024 - profimedia-65c78eba348b2.webp Foto: Profimedia

Američka organizacija Univerzitetska mreža za ljudska prava (University Network for Human Rights), zajedno sa drugim stručnjacima, izvršila je detaljnu pravnu analizu izraelskih aktivnosti od 7. oktobra, utvrdivši da se njime krši Konvencija o genocidu, javlja Al Jazeera.

“Konkretno, Izrael je počinio genocidna djela ubijanja, nanošenja ozbiljne štete i nanošenja uslova za život sračunatih da dovedu do fizičkog uništenja Palestinaca u Gazi, zaštićenoj grupi koja čini značajan dio palestinskog naroda”, međunarodni pravni stručnjaci iz ove organizacije.

Oni su dostavili svoj izvještaj od 100 stranica, “Genocid u Gazi: Analiza međunarodnog prava i njegova primjena na izraelske vojne akcije od 7. oktobra 2023.” zvaničnicima UN-a.

“Zaključci ovog izvještaja upozoravaju druge države na to da imaju obavezu da ne budu saučesnici i da rade zajedno na sprječavanju i kažnjavanju izraelskih eklatantnih povreda zabrane genocida. Oni također služe za jačanje trenutnih pravnih slučajeva protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde i protiv (Joe) Bidenove administracije u američkom saveznom sudu”, naveli su.

“Ovaj napad je bio događaj ekstrema: najsmrtonosniji sukob za novinare i humanitarne radnike ikada zabilježen, najveća stopa gladovanja ikad i više djece ubijeno u četiri mjeseca nego u svim sukobima u protekle četiri godine zajedno. Jednostavno rečeno, razaranja u Gazi je bez premca”, rekao je Thomas Becker, pravni i politički direktor UNHR-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()