Američki muslimani okreću leđa Bidenu: Pokrenuta i politička kampanja

Sve zbog odnosa i podrške Izraelu u ratu u Gazi

04.12.2023. 20:04
  • Podijeli:
biden netanyahu reuters-652ff50d76f78.webp Foto: Reuters

Muslimani u SAD-u pokrenuli su kampanju protiv kandidature predsjednika Joea Bidena za reizbor 2024. godine zbog njegove podrške Izraelu u ratu protiv palestinske grupe Hamas.

Grupa muslimanskih vođa iz Michigana, Minnesote, Arizone, Wisconsina, Floride, Georgije, Nevade i Pennsylvanije okupila se tokom vikenda u Dearbornu, Michigan, kako bi pokrenuli kampanju.

Kampanja ima za cilj potaknuti glasače da povuku svoju podršku Bidenu zbog njegove nespremnosti da pozove na prekid vatre i zaštiti nevine u Palestini i Izraelu, stoji u saopćenju.

Gnjev Arapa i muslimana mogao naštetiti Bidenovim izgledima za ponovni izbor u većini saveznih država 2024. godine koje je osvojio 2020. godine.

Organizatori su naglasili da će vođe muslimanske zajednice sarađivati ​​kako bi osigurali Bidenov poraz u tim državama.

Jaylani Hussein, jedna od organizatorica, rekla je da će se kampanja #AbandonBiden za sada prvenstveno fokusirati na društvene medije.

Hussein je priznao potencijalne izazove nepodržavanja Bidena i utjecaj koji bi to moglo imati na zajednicu u nadolazećim godinama.

"Shvatamo da bi nam u sljedeće četiri godine naša odluka mogla prouzročiti još teže vrijeme. Ipak, vjerujemo da će nam to dati priliku da se ponovno kalibriramo, a demokrati će morati razmisliti žele li naše glasove ili ne", kazao je Hussein.

Američki Axios je istakao značaj muslimansko-arapskih glasača u tim državama, sugerirajući da bi čak i mali dio muslimanskih glasača koji bi se pridružio bloku protiv Bidena mogao učiniti situaciju demokrata veoma teškom u nekim od ovih država na temelju rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()