Američki demokrati vrše pritisak na Bidenovu administraciju zbog položaja civila u Gazi

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da ministarstvo obično ne komentariše prepisku u Kongresu

21.01.2024. 12:30
  • Podijeli:
joe biden reuters-6521acfa4c94a.webp Foto: Reuters

Desetine kolega demokrata predsjednika Joea Bidena potpisali su pismo pozivajući njegovu administraciju da potvrdi da se Sjedinjene Američke Države snažno protive „prisilnom i trajnom raseljavanju“ Palestinaca iz Gaze, javio je Reuters.

Pismo državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, predvođeno američkim predstavnicima Ayannom Pressley i Jamiejem Raskinom, potpisalo je 60 članova Predstavničkog doma demokrata, odražavajući zabrinutost, posebno na lijevoj strani, zbog broja stradalih palestinskih civila u izraelskoj kampanji protiv Hamasa.

„Pozivamo vas da nastavite ponavljati čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država ovom stavu i tražimo od vas da date pojašnjenje u vezi s određenim odredbama dodatnog zahtjeva administracije za humanitarno i sigurnosno finansiranje“, navodi se u pismu.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da ministarstvo obično ne komentariše prepisku u Kongresu, ali što se tiče pitanja raseljavanja, glasnogovornik je u mailu rekao:

„Bili smo jasni. Ne smije biti trajnog prisilnog raseljavanja Palestinaca, bilo unutar Gaze ili izvan nje.“

SAD daju Izraelu 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći. Biden je zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara, što je dio zahtjeva za dodatno finansiranje koji je zaustavljen u Kongresu dok republikanci i demokrate pregovaraju o promjenama imigracione politike.

Odvojeno, grupa demokratskih senatora izjavila je u petak da 18 demokrata u tom domu podržava amandman koji bi zahtijevao da svaka zemlja koja dobije sredstva treba ih koristi u skladu sa američkim pravom, međunarodnim humanitarnim pravom i pravom oružanih sukoba.

Ove sedmice, Bernie Sanders, nezavisni senator blizak demokratama, prisilio je na glasanje o rezoluciji koja bi zamrznula sigurnosnu pomoć Izraelu osim ako State Department u roku od 30 dana ne izradi izvještaj u kojem se ispituje da li je Izrael počinio kršenje ljudskih prava u svojoj kampanji protiv Hamas. Sedamdeset i dva senatora glasala su za poništavanje rezolucije, naspram 11 koji su je podržali u stočlanom domu.

Zdravstvene vlasti Gaze saopštile su da je u toj enklavi od 7. oktobra ubijeno više od 24.760 ljudi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()