Američka kompanija će graditi prvu nuklearnu elektranu u Poljskoj

Morawiecki je na Twitter nalogu kazao da će partnerstvo između SAD-a i Poljske donijeti uspjeh

29.10.2022. 13:19
  • Podijeli:
nuklearna-elektrana-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Poljski premijer Mateusz Morawiecki objavio je da je postignut sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o gradnji nuklearne elektrane, javlja Anadolija.

Morawiecki je na Twitter nalogu kazao da će partnerstvo između SAD-a i Poljske donijeti uspjeh.

Komentarišući sastanak s američkom ministricom energetike Jennifer Granholm, Morawiecki je kazao da su postigli dogovor s kompanijom Westinghouse u oblasti nuklearne energije.

Granholm je također objavila da je postignut dogovor s Varšavom za prvi dio poljskog nuklearnog projekta vrijednog 40 milijardi dolara.

Napominjući da će pomenuti projekat omogućiti zaposlenje za više od 100.000 Amerikanaca, Granholm je rekla da je ovaj projekat vrlo važan za energetsku sigurnost.

Dodala je da je sporazum o nuklearnoj energiji također poruka i Rusiji.

"Nećemo im više dozvoliti da energiju koriste kao oružje. Dok se Zapad zajedno bori protiv ove neopravdane agresije, također će i diverzificirati lance snabdijevanja energijom i ojačati klimatsku saradnju", rekla je Granholm.

Poljska ministrica klime i životne sredine Anna Moskwa takođe je istakla važnost sporazuma između dvije zemlje.

"Nova poljsko-američka avantura počinje sada", rekla je ona.

Izgradnja nuklearne elektrane počet će 2026. godine, a očekuje se da će prvi reaktor biti u funkciji 2033. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()