Ambasador Rusije u UN: Moskva će tražiti zvanično priznanje zločina Njemačke

Prema njegovim riječima, Rusija je uvijek pridavala veliki značaj očuvanju istorijskog sjećanja i vraćanju pravde onima koji su stradali i poginuli tokom velikog rata, prenosi.

17.06.2024. 09:08
  • Podijeli:
Vasilij Nebenzja savet bezbednosti un rusija reuters-652ffdc825da7.webp Foto: Reuters

Rusija će tražiti zvanično međunarodno priznanje prave prirode zločina nacističke NJemačke u Drugom svjetskom ratu, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, podsjećajući da je NJemačka, koja je počinila tako velike zločine, bila jedan od glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici.

"Usvajanjem rezolucije o Srebrenici napravljen je presedan koji će svakako uticati na dalje diskusije o proglašavanju drugih istorijskih tragedija za genocid", rekao je Nebenzja za "RIA Novosti".

Na pitanje da li Rusija planira da predloži rezoluciju o genocidu protiv sovjetskih naroda u okviru Generalne skupštine UN, on je podsjetio da je jedan od glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici bila upravo NJemačka, koja je počinila velike zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, Rusija je uvijek pridavala veliki značaj očuvanju istorijskog sjećanja i vraćanju pravde onima koji su stradali i poginuli tokom velikog rata, prenosi "RT Balkan".

"Zločini nacističke NJemačke nad narodima Sovjetskog Saveza, uključujući opsadu Lenjingrada i masovno istrebljenje civila, su i dalje jedna od najbolnijih tema za nas. Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zločina i obnavljanje istorijske istine na međunarodnom nivou", naglasio je Nebenzja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()