Afrička unija suspendovala Niger iz svojih aktivnosti

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) pokušava pregovarati s huntom, ali kaže da je spremna poslati trupe u Niger

22.08.2023. 16:50
  • Podijeli:
niger vojni udar reuters-64c1f98c3f0e4.webp Foto: Reuters

Afrička unija (AU) suspendovala je Niger iz svih svojih aktivnosti nakon vojnog udara u toj zemlji i poručila svojim članicama da izbjegavaju bilo kakvu akciju koja bi mogla legitimirati huntu.

Prošlomjesečni državni udar izazvao je uzbunu među zapadnim saveznicima i demokratskim afričkim državama koje strahuju da bi to moglo omogućiti islamističkim grupama aktivnim u regiji Sahel da prošire svoj domet i daju Rusiji uporište za povećanje svog uticaja.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) pokušava pregovarati s huntom, ali kaže da je spremna poslati trupe u Niger kako bi obnovila ustavni poredak ako diplomatski napori ne uspiju.

Vijeće za mir i sigurnost AU je u saopćenju objavljenom u utorak navelo je da je primijenilo odluku o aktiviranju pripravnih snaga ECOWAS-a i zatražilo od Afričke komisije da procijeni ekonomske, socijalne i sigurnosne implikacije raspoređivanja takvih snaga.

Rezolucije u današnjem saopćenju usvojene su na sjednici vijeća održanoj 14. augusta, navodi se.

Ponovili su pozive vođama puča da odmah oslobode izabranog predsjednika Mohameda Bazuma, koji je bio zatočen nakon puča, i da se vrate u kasarne.

Vođe državnog udara do sada su se opirale pritisku da se povuku i predložili trogodišnji rok za organizaciju izbora, plan za koji je ECOWAS u ponedjeljak saopćio da ga je u potpunosti odbacio.

AU je također saopćila da snažno odbacuje bilo kakvo vanjsko uplitanje u situaciju bilo kog aktera ili zemlje van Afrike, uključujući angažmane privatnih vojnih kompanija - što je vjerovatno referenca na rusku plaćeničku grupu Wagner, koja je aktivna u susjednom Maliju, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()