Scholz podržao brz ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU: Konkretno ćemo gurati reforme u BiH

Jasne poruke iz Berlina

27.03.2024. 10:54
  • Podijeli:
olaf scholz reuters-657c2b01d622d.webp Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz se tokom posjete Sloveniji ponovno založio za što skoriji ulazak šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. No nakon sastanka sa slovenskim premijerom Robertom Golobom istakao je da datum ulaska ovisi isključivo o ispunjavanju svih kriterija.

"Ne bi trebalo ovisiti ni o čemu drugom. Mislim da je to vrlo važno", rekao je Scholz. Prema njegovim riječima, Njemačka nastoji smanjiti napetosti među državama Zapadnog Balkana kako bi se one fokusirale na bitno - napredak u ispunjavanju kriterija.

Scholz je dodao da se sama Evropska unija reformama mora pripremiti za svoje proširenje. Posebno je istaknuo učinkovitije procese donošenja odluka u financijskoj i vanjskoj politici, gdje je trenutno potrebna jednoglasnost država članica.

Njemački kancelar se direktno osvrnuo u BiH kazavši da će "konkretno gurati reforme u BiH".

"Jako sam zahvalan na otvaranju pregovora i na činjenici da sada poduzimamo ovaj korak sa statusom kandidata i svim prilikama koje s njim dolaze. U svakom slučaju, mislim da je ovo vrlo dobar korak i mi nećemo samo stajati i promatrati, nego ćemo i vrlo konkretno pokušati osigurati da se sada poguraju potrebne reforme u Bosni i Hercegovini. Za sve koji se nadaju članstvu u Evropskoj uniji, to nije geopolitički proces odlučivanja, već proces koji je uvijek vezan uz činjenicu da postoje konkretni reformski koraci", poručio je Scholz.

Golob se složio s njemačkim premijerom da Evropska unija mora donijeti reforme i pojednostaviti procese donošenja odluka.

"Sastanke Evropskog vijeća prečesto blokira jedna država koja slijedi svoje specifične interese", rekao je slovenski premijer.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()