Zbog puštanja ustaških pjesama: Televiziji hrvatske dijaspore zabranjeno emitovanje programa

Utvrđeno da pružatelj medijske usluge više ne ispunjava tehničke uslove prenosa audiovizuelnog i/ili radijskog programa

09.11.2022. 14:26
  • Podijeli:
Televizija_signal_foto_Pixabay-1667997894008.webp Foto: Pixabay

Vijeće za elektronske medije (VEM) Hrvatske ukinulo je dopuštenje za emitovanje CROTV HD-u - Televiziji hrvatske dijaspore jer nije dostavila zatražene snimke emitovanog programa nakon, kako se neslužbeno doznaje, pritužbe građana zbog emitovanja ustaških pjesama.

"Agencija za elektronske medije (AEM) je zaprimila pritužbu građana u kojoj se navodi sporni program. AEM je zatražio snimke i registar programa od emitera kako bi mogao utvrditi radi li se zaista o kršenju Zakona o elektronskim medijima. Međutim, na službeni upit Vijeća, emiter to nije dostavio", ističe se u odgovoru AEM-a Hini.

Dodaje se da je, obzirom na navedeno, utvrđeno da pružatelj medijske usluge više ne ispunjava tehničke uslove prenosa audiovizuelnog i/ili radijskog programa.

CRO TV HD - Televizija Hrvatske Dijaspore puni je naziv izdavača - pružatelja medijske usluge satelitom kablom, internetom i drugim dopuštenim oblicima prenosa kojem se kao vlasnik navodi Dario Kozjak.

Sjedište firme je u njemačkom gradu Hanauu, a osim televizijskog programa na internetu, taj izdavač emituje program i na Hrvatskom radiju Frankfurt. Na službenim stranicama CROTV HD-a navodi se kako njihova ‘‘koncesija za za Iptv kabel Satelitsku distribuciju vrijedi 10 godina od 17. juna 2021.‘‘ te da ju je izdala Agencija za elektronske medije Zagreb.

Navedeni pružatelj medijske usluge ima dopuštenje za emitiovnje televizijskog programa putem kabla, satelita i interneta kao i dopuštenje za emitovanje radijskog programa putem satelita, kabla i interneta. U konkretnom predmetu vodi se postupak samo za televizijski program. Što se tiče područja, pružatelj je slobodan emitovati program u bilo kojoj zemlji EU, ističu u AEM-u.

Na upit prijeti li i novčana kazna tom izdavaču ukoliko nastavi s emitovanjem spornog programa i ko je dalje nadležan u ovom slučaju, u AEM- zaključuju:

"Na navedeno trenutno ne možemo odgovoriti budući da teoretski pružatelj može notificirati ili zatražiti dopuštenje od bilo koje druge članice EU, ukoliko smatra da za to ima uslove".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()