Zašto je direktorka Uskoka podnijela ostavku?

Pitanje bez jasnog odgovora

19.04.2023. 10:03
  • Podijeli:
Vanja Marušić foto Matija Habljak:PIXSELL-643eb3c799cb9.webp Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ostavka direktorke hrvatskog Ureda za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (Uskok) Vanje Marušić otvorila je mnoga pitanja na političkoj sceni Hrvatske, koja su za sada bez odgovora.

Marušić je ostavku navodno podnijela zbog saobraćajne nesreće sa većom materijalnom štetom, koju je počinio njen vozač.

Advokat i bivši direktor Uskoka Željko Žganjer kaže da je zatečen razvojem događaja.

"Isprva se čini da je to situacija koja se može svakome dogoditi, ali govori se da je vozač privatno koristio to vozilo što cijelu stvar čini puno ozbiljnijom. Tu je i činjenica da glavna državna tužiteljka (Zlata Hrvoj-Šipek, op.aut.) godinu dana nije znala šta se dogodilo“, kazao je Žganjer za zagrebačku N1.

Sve se, kaže, zbilo pomalo bizarno.

“Dozvoliću da spekulišem. Kad se nešto zataškava godinu dana onda to može ukazati da je neki odnos povjerenja na relaciji između direktorke Uskoka i glavne državne tužiteljke pomalo narušen“, naveo je.

Za Marušić ima riječi hvale i žao mu je za sve što se dogodilo.

"Uskok se za vrijeme njenog mandata mogao podičiti  nizom respektablinih ulova najviših predstavnika državne vlasti“, naveo je Žganjer.

Ne želeći da afirmiše premija Andreja Plenkovića, Žganjer kaže da su upravo za vrijeme njegovog mandata uhapšeni visoki državni predstavnici.

“Činjenice brutalno osporavaju mogućnost da je Plenković onemogućavao rad državne tužiteljke i Uskosa", kaže Žganjer.

Hrvatski portal Index piše da Marušić nije otišla nakon što je priznala da je u slučaju optužene bivše HDZ-ove ministarke Gabrijele Žalac napravljen propust. Nije, kažu, otišla ni nakon što Uskok o svojim istragama o Žalac nije obavijestio Ured evropskog tužioca koji je, umjesto Uskoka i Državanog tužilaštva, uhapsio i procesuirao tadašnju ministarku regionalnog razvoja i EU fondova.

"Nije Vanja Marušić otišla s čela Uskoka zbog slučaja Žalac koji se pretvorio u ogroman fijasko za Uskok, nego odlazi zbog, bez pretjerivanja se može reći, bizarnog zataškavanja", piše portal.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sinoć je potvrdio da je Marušić sa svoje funkcije odlazi zbog "saobraćajne nesreće s većom materijalnom štetom".  

Malenica nije detaljnije govorio o cijeloj priči, već je samo rekao da "vjeruje da će u narednim danima reagovati  DORH i pojasniti sve okolnosti". Dodao je i da će on dati saglasnost za ostavku Marušić, što je formalno preduslov da ona bude sprovedena u djelo.

Podsjećaju da je Državno tužilaštvo u prvom saopštenju navelo da je Marušić ostavku podnijela iz "ličnih razloga" i ukazuju da su u javnost procureli detalji prema kojima je, kako navode, u pozadini ostavke Vanje Marušić saobraćajna nesreća koju je imao njen vozač sa službenim automobilom dok ga je koristio u privatne svrhe. Do sudara je, kažu, došlo kad je vozač oduzeo prednost drugom vozilu. Nagađa se, dodaju, da je na službenom automobilu napravljena šteta od oko 100.000 kuna (jedan evro se računa oko 7,5 kuna). Šteta se na slupanoj "Škodi Superb" popravljala mjesecima, a Uskok ju je sam podmirio, bez da je tražio refundaciju od vozača. 
Za sve se navodno doznalo nedavno iz anonimne prijave koja je stigla u Uskok, nakon koje je državna tužiteljka pozvala Marušićevu i ponudila joj da sama podnese ostavku, što je direktorka Uskoka i učinila.

"Ako su ove informacije tačne, a po svemu sudeći jesu, onda je riječ o suludom propustu za koji je teško naći objašnjenje jer nije jasno zašto bi šefica Uskoka rizikovala svoju karijeru zbog štete na autu koju je napravio vozač", piše Index.

Podsjećaju, između ostalog, da je Marušić imenovana u novembru prošle godine na novi četvorogodišnji mandat.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()