"Žara" cijene u biseru Jadrana, ugostitelj tvrdi: Gosti se ne žale

Porcija ćevapćića košta 12 eura ili 24 marke

27.04.2023. 12:56
  • Podijeli:
rovinj-srecko-niketic-pixsell.jpg

Ukoliko ovog ljeta želite posjetiti Rovinj, kojeg mnogi nazivaju biserom Jadrana, trebate imati u vidu da ćete i za hranu morati pripremiti veću cifru. Ipak, ugostitelji tvrdi da se posjetitelji ne žale.

Naime, cijena prženih lignji s pomfritom kreće se od 13,94 do čak 18 eura. Porcija pomrtifa košta četiri do pet eura, a okvirno se tako kreću i cijene drugih priloga koji se često naručuju uz meso. Porcija ćevapćića košta 12 eura. Jedan ugostitelj je za Jutarnji list rekao da su slične cijene bile i prošle godine.
"Šta da vam kažem? To više ništa nije normalno. Skupo je sve. Skupo je u restoranima, a ni u trgovinama nije bolje. No, zanimljivo je da se gosti se ne žale. Niko i ne pita za cijene. Mi na kraju krajeva nikoga ne silimo da nešto naruči", kazao je.

Cijena tosta je u jednom lokalu čak četiri eura, a cijena tjestenina i rižota se kreće do 18 eura. To je ona najskuplja varijanta sa škampima. Novinari spomenutog portala su analizirali i cijene bifteka bez dodataka i umaka. Najpovoljniji je 24 eura, dok je onaj najskuplji čak 35 eura. Kuglica nešto skupljeg domaćeg sladoleda je 2,5 eura. Cijene pizza ostale su izgleda svugdje na istom nivou kako su bile i lani pa tako i najboljoj pizzeriji u gradu, Da Sergio, kako je mnogi nazivaju, a i ima najbolje ocjene gostiju na Trip Advisoru. Pizza košta od osam do 10 eura.

"Nismo dizali cijene u odnosu na lani, kada smo morali jer su nam cijene nabavljene robe išle u nebo. Ove godine to nije bio slučaj i ostali smo na istome. Ne znam gdje u Rovinju imate pizzu po 20 eura, možda ima neki mali lokal koji to nudi uz ostalo što ima. No, mi sigurno to nismo. Lani smo to morali napraviti, a ove godine, kada smo cijene mijenjali u eure, čak smo negdje zaokruživali i na niže", ispričao je konobar iz spomenutog lokala.

Pjevač Luka Nižetić nedavno se na Instagramu požalio da u jednom rovinjskom restoranu kuglica kajmaka košta čak devet eura.

"Stvarno ne znam gdje se kuglica kajmaka jede za devet eura, osim u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Rovinju i skupim hotelima. Prvi put čujem za tako nešto. Svaka reklama je dobra reklama. Lani se digla polemika oko kafe s mlijekom od 20 kuna na našoj rivi i na kraju je taj ugostitelj imao veću posjećenost", rekao je.

Novinari su u restoranu Tone pronašli burger od 16 eura, a konobar im je rekao da će u narednom periodu cijena rasti.

"Da, bit će viša za nekoliko eura. Pogledajte šta nude ugostitelji na rivi ili pak mi pa usporedite kvalitetu hrane i cijene. Kod nas se niko na cijenu ne žali jer zna šta će za to dobiti", kazao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()