Zagreb će promijeniti imena ulica povezanih s ustaškim režimom

Inicijativa će se uskoro naći pred Gradskom skupšinom, najavio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

23.04.2023. 15:17
  • Podijeli:
Tomislav Tomašević foto Slaven Branislav Babic:PIXSELL -64452ff26c2e1.webp Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je danas da će se pred Gradskom skupštinom uskoro naći inicijativa za promjenom imena ulica u Zagrebu nazvanih po osobama koje su bile povezane sa ustaškim režimom.

"Prije godinu dana u glavnom gradu države je, pored glavne željezničke stanice, otvoren spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima, a gradska vlast se sada bavi promjenom imena ulica koje su nazvane po osobama povezane sa ustaškim režimom", rekao je Tomašević na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

On očekuje da će to biti dalji napredak u "razrješavanju sramne prošlosti".

Tomašević je istakao da se korišćenje ustaškog pozdrava mora tretirati kao govor mržnje i strogo sankcionisati što krivičnim, što prekršajnim zakonom.

Gradonačelnik Zagreba je rekao da je bilo sramota zbog onih koji su ustaški pozdrav ovih dana uzvikivali u Hrvatskom saboru, jer tom pozdravu, kako kaže, nije mjesto u hrvatskom parlamentu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()