Zadivljujući prizor na Jadranu: Proljetna igra majke i sina delfina

Divne fotografije podijelili su s pratiteljima na društvenim mrežama

12.04.2023. 14:23
  • Podijeli:
delfini_Trstenik_foto_Fb-64365cbc5dc87.webp Foto: Blue World Institute

Iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi Svijet objavili su prekrasne prizore delfina, koje su nedavno snimili u blizini otočića Trstenik u Hrvatskoj. Navode da je riječ o delfinima koje poznaju od ranije.

Divne fotografije podijelili su s pratiteljima na društvenim mrežama.

"Meta je uskršnje praznike proveo s mamom Mirnom!

Prilikom terenskog izlaska tijekom uskršnjeg vikenda, u neposrednoj blizini otočića Trstenika u cresko-lošinjskom arhipelagu naši su istraživači uočili skupinu od 8 dupina zaokupljenih druženjem i skakanjem. Pažljivim promatranjem identificirali smo jedinke na temelju njihovih leđnih peraja. Na naše veliko iznenađenje otkrili smo da je Meta bio u društvu svoje majke Mirne!

Igru majke Mirne i sina Mete zabilježili smo kamerama. Meta je dupin kojeg pratimo još od 1990. godine te će uskoro napuniti 33 godine, a Mirna je jedna od najstarijih jedinki koje poznajemo. Ženke dobrog dupina u prosjeku prve mladunce kote u dobi od oko deset godina, pa možemo pretpostaviti da ona ima više od 40 godina! Osim Mete i Mirne identificirali smo i druge nama dobro poznate rezidentne dupine kao što su Bora, Delta, Kiselo i dr.

Kroz aktivnosti Jadranskog projekta dupin, već 35 godina pratimo i istražujemo lokalne zajednice dobrih dupina diljem Jadrana, a naša istraživanja doprinijela su uspostavljanju šest Natura2000 područja za dupine u Hrvatskoj. Zahvaljujući vašoj potpori možemo unaprijediti kontinuirano istraživanje i zaštitu dobrih dupina koji imaju važnu ulogu u jadranskom ekosustavu. Meta je dio našeg donacijskog programa #usvojidupina", napisali su iz Plavog svijeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()