Vučić upozorio: Srbiju i Republiku Srpsku čeka teška godina

Podsjetio je na izbore u Tajvanu, u SAD, pa i u Rusiji, a možda i u Ukrajini, za koje je rekao da će predstavljati priliku za novo uspostavljanje vrednosti na svjetskom nivou

20.11.2023. 13:09
  • Podijeli:
Tan2023-10-3115011616_6 aleksandar vučić AP PhotoDarko Vojinovic-6543962428d5d.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Srpska akademija nauka i umjetnosti obilježava danas 182 godine od osnivanja, a svečanosti prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je, obraćajući se prisutnima, da mu je izuzetna čast i privilegija što može da govori na ovoj godišnjici. Smatra da je važno da svi koji se bave važnim stvarima su prolazni, a da je ono što je neprolazno SANU, SPC i srpska država.

"Ovo je naš hram nauke i umetnosti, vi ste naši vrhovni sveštenici i razumem kada se kaže da je Ivo Andrić član SANU i dalje", rekao je Vučić.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavamo i s kojima ćemo se suočavati. Podsjetio je na izbore u Tajvanu, u SAD, pa i u Rusiji, a možda i u Ukrajini, za koje je rekao da će predstavljati priliku za novo uspostavljanje vrednosti na svetskom nivou.

"Ono što me plaši, u eri društvenih mreža, kada dodvoravanje postane najvažnije, plašim se da će ta godina postati lošija, da nam donosi mnogo više sukoba i nemira, više nego što nam je donela 2023", rekao je predsjednik Srbije.

"Mislim i na KiM i na RS, od velikog je značaja da dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju zemlju, slobodu, budućnost sačuvamo. Naš izlaz je da insistiramo na kompromisima, iako znamo da to drugi ne žele, bolje i vreme da kupujete nego da se odreknete nečega čega ne smetre da se odreknete", istakao je predsjednik Srbije.

"Niko nikom neće da popusti, neće. Kompromis je postala odvratna reč. Poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da ne postoji. Naša uloga je da insistiramo na kompromisnim rešenjima", dodao je on.

Predsjednik Srbije je rekao i da ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, međunarodnog prava, teritorije i naroda, prenosi B92.

"Čak da to učinIm uz sva obećanja koja izgovaraju, mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou za našu zemlju. Važno je da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svet", naveo je Vučić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()