Vučić nakon sastanka s Dodikom i Cvijanović: Pronaći zajednički jezik sa institucijama u BiH

"Danas smo razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom period", rekao je Vučić, dodavši da je razgovarano i o političkoj situaciji

24.11.2022. 11:33
  • Podijeli:

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je čestitao Dodiku i Cvijanović izbornu pobjedu, poželjevši im mnogo uspjeha u daljem radu.

"Danas smo razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom period", rekao je Vučić, dodavši da je razgovarano i o političkoj situaciji.

"Dodatno smo usaglasili stavove koji su jedinstveni između Srbije i RS. Upoznao sam Dodika i Cvijanović o situaciji na Kosovu. Razgovarali smo i o drugim važnim projektima. Već ove sedmice ćemo formirati tim Srbije i RS koji će se baviti projektom izgradnje memorijalnog kompleksa Donja Gradina-Jasenovac. Bit ćemo spremni da uložimo desetine miliona eura. To je stvar koju zajednički treba da uradimo", rekao je Vučić.

Razgovarali su o putnim pravcima.

"Teško je sada govoriti o tome jer su povećane cijene repromaterijala. Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebala podržati općine u RS. Što se BiH tiče imamo sve veću razmjenu, sve više sirovina uvozimo iz BiH. Približavamo se tome da budemo broj 1 u trgovinskoj razmjeni. Važno je da imamo što bolje odnose", rekao je Vučić.

Dodao je da vjeruje da će ljudi iz RS uspjeti da pronađu zajednički jezik sa institucijama u BiH i da konačno krenu u velike investicije.

Vučić se zahvalio na dobroj saradnji u prethodnom periodu.

Predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da osjeća da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na RS i Srbiju kako bi pojačao rješenja koja oni žele nametnuti, te da je o tome upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem sastanku u Beogradu.

"Dogovorili smo da nakon formiranja Vlade u RS koje će se desiti u prvoj sedmici decembra, da se održi zajednička sjednica Vlade RS i Vlade Srbije. Veoma je važno istaći da opredjeljenje da se nastavi saradnja na projektima. Mi razumijemo da Srbija apsolutno stoji iza Dejtonskog sporazuma i da je zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH što je za nas uredu, ali isto je tako važno što predsjednik Srbije zna da RS ugrožena sa stanovišta ustavnog prava i da su ugrožena ljudska prava. Da osjećamo da je BiH naša najveća mora. Ukoliko se ne uspijemo vratiti na pozicije, ne vidimo razloga da u BiH možemo dati doprinos takvom jednom antiustavnom putu BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali i oko problema u Prištini.

"Stojimo iza našeg naroda na Kosovu. Složene okolnosti u kojima živimo traže dodatne napore. I vezano za Prištinu i sukob u Rusiji. RS je spremna da izrazi svoju podršku putu BiH ka EU, ali ne damo saglasnost za NATO put. Mi sarađujemo, ali nikakve odluke se neće donositi da se vrši integracija BiH prema NATO-u", rekao je Dodik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()