Vučić: Amerikanci prave novi blok u Evropi

Šta će to značiti za Srbiju!?

26.03.2023. 13:25
  • Podijeli:
aleksandar vučić rade prelić tanjug-64144510e1d99.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o situaciji u svijetu, te rekao da Amerikanci prave novi blok u Evropi što će značajno uticati i na Srbiju.

"Možete da pogledate u vašoj arhivi kada sam 25. novembra 2021. godini nakon moje posjete Sočiju rekao da nas očekuje teško vrijeme ne zato što mi je Putin rekao da će biti rata. Uvijek je izdvojio 45 minuta da govori o Ukrajini. Tog puta nije govorio ni tri minuta. To mi je bilo dovoljno. Rekao sam donijeta je odluka. Nedvosmisleno sam rekao da će doći do određenih promjena. Samo sam pratio, slušao i ređao činjenice", rekao je Vučić, gostujući ovog jutra na TV Pink.

Pošto Ukrajina neće lako pobijediti u vojnom smislu, očekuje da će dobiti veliki zamah na evropskom putu, hitno otpočinjanje evropskih pregovora "zato što Amerikanci prave blok unutar Evrope, prave poseban blok koji nije mali, Poljska, baltičke zemlje plus Ukrajina".

"Tih pet zemalja, imat ćete zemlje koje su veće od Francuske i približavaju se Njemačkoj. Onda je jasno da taj kvintet ili sekstet sa Rumunijoj postaje najjači u Evropi poslije Njemačke. Mi želimo da se pozicioniramo kao centralnoevropska zemlja, zato imamo sve bliže odnose sa Mađarskom. To će mijenjati dinamiku našeg odnosa sa Evropom. Želim da vjerujem da će biti u pozitivnom smislu, ali za nas postoje ograničavajući faktori što se tiče sankcija Rusiji i Kosova", rekao je Vučić, a prenio Blic.

Kako je dodao, interesnatno je šta se dogodilo na sjednici Vijeća Evrope, bitna promjena prema Kini.

"Do sada je bila naš ekonomski partner, naš konkurent i sistemski rival. Po prvi put Ursula von der Leyen je rekla strateški rival. Amerika će biti dominantna u Evropi. Kinu vidi kao strateškog protivnika", naglasio je Vučić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()