Vojnik iz Zagreba homoseksualce nazvao nakazama, dobio kaznu od 7.700 hiljada KM

Na sudu je rekao kako ne misli na nikoga specifično, samo na činjenicu da se "te ljude" štiti zakonima i da su zaštićeni "kao polarni medvjedi"

13.11.2022. 21:59
  • Podijeli:
hrvatska_vojska_foto_Patrik Macek_PIXSELL-1668341059844.webp Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vojnik (31) sa zagrebačkog područja proglašen je krivim i osuđen jer je na Facebooku vrijeđao pripadnike LGBT zajednice nazvavši ih "nakazama".

Prema presudi koju je objavila Danica.hr, on je u julu na svojem Facebook profilu podijelio sadržaj govora Boška Obradovića iz srpskog parlamenta o "LGTB lobijima" te komentirao da je Obradović "normalan", da su hrvatski političari "pedero ljupci", a homoseksualci "nakaze".

Na sudu je rekao kako ne misli na nikoga specifično, samo na činjenicu da se "te ljude" štiti zakonima i da su zaštićeni "kao polarni medvjedi" te da se riječ "nakaze" odnosi na homoseksualce.

"Dakle, s ciljem stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rodnom identitetu i spolnoj orijentaciji povrijedio je dostojanstvo građana, čime je počinio prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije", stoji u presudi.

Sudac ga je osudio na plaćanje čak 30.000 kuna kazne (7.700 KM), a mora podmiriti i 1500 kuna troškova prekršajnog postupka. Optužni prijedlog protiv njega je podigla Vojna policija Glavnog stožera oružanih snaga RH.

Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()