Uprkos zabrani, organizatori Europridea u Beogradu na ulicame

Preko 30 privedenih

17.09.2022. 13:30
  • Podijeli:
europride_beograd_parada ponosa 2.jpg Foto: Parada ponosa

Uprkos zabranama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i odluci tamošnjeg Upravnog suda, organizatori Europridea 2022 ne odustaju od današnje šetnje u Beogradu u okviru ove manifestacije.

Šetnja je planirana za 17.30 sati, a ulice u centru Beograda su već zatvorene.

Na terenu je veći broj policajaca, a danas bi trebalo da se okupe i protivnici održavanja Europridea.

Zabilježeni su i prvi incidenti kada su protivnici manifestacije flašama gađali automobile, psovali novinarske ekipe i ušli u raspravu s policijskim službenicima. 

Dvojica su uhapšena.

Kako javljaju mediji, na osiguranju šetnje direktno će biti zaduženo najmanje 3.000 policajaca.

Ali osim policajaca na ulicama i u dijelovima grada kuda će se kretati povorka, broj angažiranih pripadnika sigurnosnih snaga u uniformi i civilu bit će čak oko 6.000 ljudi.

Beogradske ulice se pune aktivistima koji dolaze na šetnju ponosa, no s obzirom na veliki broj građana protiv, koji su izašli na ulice, policija u velikom broji provodi aktivnosti osiguranja na terenu.

Do sada su priveli više od 30 ljudi, a mediji iz Srbije prenose da su dvojica muškaraca uhapšeni nakon što su bocama gađali automobile, vrijeđali novinarske ekipe i ulazili u sukob s policijom.

Ranije su iz MUP-a Srbije objavili da je skup zabranjen iz sigurnosnih razloga, a ministar policije Aleksandar Vulin je rekao da nedozvoljena šetnja neće biti održana te da neće tolerisati nasilje na ulicama. I jedno i drugo se ipak dešava.

Desetine huligana se okuplja na različitim lokacijama, mnogi sa sobom imaju baklje, uzvikuju pogrdne riječi i koriste pirotehniku. Oni su u Beogradskoj ulici pokušali probiti i kordon policije, ali su ih službenici spriječili. Odnosno, kako javlja reporter Nove.rs, rastjerali su ih no oni su se povukli prema parku na Slaviji i odatle ponovo krenuli ka Ustavnom sudu odakle će krenuti šetnja, koja će završiti kod stadiona Tašmajdan gdje je planirano i održavanje koncerta.


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()