UNA istražuje: Da li sukob kavčana i škaljaraca ulazi u posljednju fazu?

Posljednja dešavanja izazivaju zabrinutost da bi rat ponovo mogao da počne, a možda on nikada nije ni prestajao?

03.07.2023. 20:25
  • Podijeli:

Nakon što je, prošle godine u septembru, ubijen Jovica Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, vjerovalo se da je sa krvoprolićem dva klana - kavačkog i škaljarskog stalo.

Rat kotorskih klanova bjesnio je godinama unazad, počinioci, ali i nalogodavci nisu marili da li postoje očevici, ubistva su činili na brutalan način, a onda se desilo zatišje.

Posljednja dešavanja izazivaju zabrinutost da bi rat ponovo mogao da počne, a možda on nikada nije ni prestajao.

Posljednja dešavanju su dva pokušaja atentata u samo deset dana. Jovan Vujović, koji je prema operativnim saznanjima blizak kavačkom klanu ranjen je na Cetinju. Na njega je nepoznati napadač ispalio nekoliko hitaca iz vozila u pokretu. Kotoranin Vojin Stupar ranjen je 16. juna u glavu.

Stupar je označen kao član vračarskog klana, i da je zet Igora Božovića koji važi za jednog od vođa kavačkog klana.

"Da, mislim da je ovo nastavak, jedna već viđena priča i scenario gdje se dva klana istrebljuju, vidjećemo dokle će to ići. Imali smo malo primirje, zatišje koje je nastalo zbog obostrane krize, gdje smo imali problem rukovođenja ova dva klana", kaže kriminolog Ratomir Antonović.

Problem rukovođenja klanovima svodi se na dva imena. Jovan Vukotić, sada već bivši vođa Škaljaraca, ubijen je prošle godine u istanbulu. Smatralo se da će klan preuzeti njegov brat Igor, koji je u bjekstvu više od 10 godina.

Drugo ime je Radoje Zvicer, navodni vođa Kavčana. Izbjegao je atentat u Kijevu, a ime mu se pominje poslije svake mafijaške likvidacije.

"Mislim da je u međuvremenu došlo do njihove konsolidacije i da su samo nastavili tamo gdje su stali", dodaje Antonović.

Posljednji slučajevi otvaraju još pitanja. I Stupar i Vujović preživjeli su atentate. Pitanje je da li upotrebiti epitet "srećom" ili su u pitanju meci upozorenja?

"Kod prvog slučaja imamo i kontraverze da li je bio pokušaj ubistva ili samoubistva, tako da tu još uvijek imamo nerazjašnjenih okolnosti. A kada se govori o drugom slučaju, očigledno je da imamo ne baš tako precizno gađanje. Ne bih rekao da je to stvar neprofesionalizma nego je to prosto možda namjera da se to lice ostavi živo kako bi se uputila određena opomena", smatra Antonović.

Rat dva klana traje od 2014. zbog nestanka vrijednog tovara kokaina u Valensiji. To je bio okidač da se do tada jedinstveni klan iz Kotora podijeli u dva tabora. U sukobu do sada je likvidirano 50 ljudi.

Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()