U znak sećanja na ubijenu porodicu Zec spomen ploča na Sljemenu

"Izuzetno je bitno obilježiti ovu tužnu godišnjicu"

07.12.2022. 23:32
  • Podijeli:
Povodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Antifašistička liga Republike Hrvatske je 2020. organizirala komemoraciju na Sljemenu Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Povodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Antifašistička liga Republike Hrvatske je 2020. organizirala komemoraciju na Sljemenu

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je danas, povodom 31. godišnjice ubistva srpske porodice Zec, da će Grad Zagreb na mjestu ubistva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen ploču kao podsećanje na počinjeni zločin.

"Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7.decembra 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci i odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali", rekao je gradonačelnik Tomašević.

U tom smislu, kazao je on, izuzetno je bitno obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio. Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mjestu'', kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizovali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

"Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u istoriji ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili na to šta se ovdje dogodilo", istakao je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.   
 

Podsjećamo, zbog pomenutih ubistava uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanovic. Iako su priznali zločin bez prisutva advokata, Sud je ocijenio da je njihovo priznanje pribavljeno na nezakonit način i oni su oslobođeni.

Likvidirani Mihajlo Zec je bio poslovođa u mesari Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu. Poznavali su ga mnogi u Zagrebu i neke od ubica je poznavao od ranije. Osim Mihajla, u kući je te noći bila i njegova supruga Marija (36), djeca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7). 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()