U Skupštini Srbije danas počinje rasprava o razrješenju ministra Baste

Kadar Jedinstvene Srbije

10.07.2023. 07:12
  • Podijeli:
Rade Basta_Tanjug-640f775feffc7.webp Foto: Tanjug

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas raspravu o Prijedlogu za razrješenje ministra privrede Radeta Baste.

Prijedlog za razrješenje ministra privrede u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbije (JS) i Socijalističke partije Srbije koji su Bastu i predložili za člana Vlade.

U zahtjevu Jedinstvene Srbije koji je upućen premijerki se traži da se Basta, imajući u vidu da je stranka donijela odluku da se on razriješi sa svih stranačkih funkcija, smijeni i sa mjesta ministra privrede.

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je naveo da je Basti dat rok da podnese ostavku na funkciju ministra, a kao razlog se navodi njegova izjava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.

Kako se dalje navodi, Bastine izjave su dijametralno suprotne programu JS i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije.

“U svakoj državi na svijetu ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi vlada taj podnosi ostavku”, naveo je Marković u zahtjevu za smjenu Baste, dok je SPS poslao dopis u kome kažu da su saglasni sa zahtjevom JS.

Basta je za ministra privrede, inače, izabran kao prijedlog Jedinstvene Srbije.

Poslanici su 22. juna glasali da se tačka o razrješenju ministra privrede uvrsti na dnevni red po hitnom postupku aktuelne sjednice koja je počela još 30. maja.

Na dnevnom redu sjednice su još i izvještaj Savjeta REM-a, formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi zašto je došlo do masovnih ubistava u Srbiji, kao i Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Poslanici su završili raspravu o svim tim tačkama, dok su o smjeni Gašića čak i glasali, te je skupština odlučila da ne izglasa nepovjerenje ministru unutrašnjih poslova.

Nedavno je u Službenom glasniku objavljeno da će potpredsjednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali preuzeti ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()