U Hrvatskoj uhapšen poznati haker iz BiH: Nanio štetu ljudima u obje zemlje

Njemu je 29. marta 2024. godine Općinsko državno tužilaštvo u Sisku odredilo istražni pritvor u trajanju od najduže mjesec dana

16.04.2024. 13:02
  • Podijeli:
hakeri, haker, kompjuterski virus, malver, zlonamerni kod - shutterstock-660bcf4fac26f.webp Foto: Shutterstock

Banjalučki haker Aljoša Borković uhapšen je u Hrvatskoj zbog više krivičnih djela kompjuterskog kriminala.

Za njim je inače Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a ranije raspisalo potragu.

Kako je saopćeno iz MUP-a RS navodeći inicijale, obavješteni su od strane Nacionalne jedinice EUROPOL-a Republike Hrvatske da je A.B. iz Banjaluke uhapšen 28.03.2024. godine u Hrvatskoj, pišu Nezavisne.

Njemu je 29. marta 2024. godine Općinsko državno tužilaštvo u Sisku odredilo istražni pritvor u trajanju od najduže mjesec dana zbog osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta.

"Podsjećamo, MUP RS je u ranijem periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavilo više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv lica A.B. zbog počinjenih više krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta, ali i drugih krivičnih djela bliže opisanih Krivičnim zakonikom RS-a, izvršenih na štetu više pravnih i fizičkih lica iz BiH, ali i Hrvatske", navode iz MUP-a RS.

O rezultatima izvršenih provjera obaviješten je postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()