U Francuskoj predstavljen prvi od 12 novih hrvatskih aviona Rafale

Borbeni lovci

02.10.2023. 10:30
  • Podijeli:
avion rafale morh-651a7a510da96.webp Foto: MORH

Ministarstvo odbrane Hrvatske objavilo je fotografije i snimke prvog od 12 aviona Rafale koje su kupili od Francuske, a čija će primopredaja biti upriličena danas.

"U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan danas će se održati historijska, svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, odnosno prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske", naveli su iz Ministarstva odbrane.

Istakli su da da su uoči primopredaje aviona Rafale Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje.

Današnjoj svečanoj ceremoniji prisustvovati će ministar odbrane Mario Banožić zajedno s predsjednikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, kao i delegacijom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog štaba OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Podsjetimo, odlukom vlade od 28. maja 2021. ponuda Francuske za borbene avione ocijenjena je najpovoljnijom te je 25. novembra 2021. potpisan Tehnički dogovor i tri ugovora s francuskim kompanijama čije će se plaćanje provesti u šestogodišnjem razdoblju od 2021. do 2026. godine. Ukupna vrijednost Tehničkog dogovora i sva tri Ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()