U Crnoj Gori podignuta optužnica protiv bivšeg policajca zbog ratnih zločina u Hadžićima 1992. godine

Riječ je o Zoranu Gašoviću

20.06.2024. 12:29
  • Podijeli:
Zoran Gašović-foto_FB-6673d28658f15.webp Foto: Facebook

Državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika Zorana Gašovića zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Hadžića u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju tužilaštva, Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenog Z.G., policijskog službenika, zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Riječ je o Zoranu Gašoviću.

Iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, za vrijeme rata u BiH, u periodu od početka maja do sredine decembra 1992. godine, na području Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Hadžići postupao protivno međunarodnim odredbama.

Naime, Gašović je optužen jer se tereti da je kršio pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke, kojima su im prouzrokovane teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlje, saopćilo je tužilaštvo.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor, a podsjetit ćemo, Gašović je uhapšen u decembru 2023. godine u Nikšiću.

Inače, Tužilaštvo KS je decembra 2022. podiglo optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag, koje terete za ratni zločin počinjen polovinom juna 1992. godine, također na području Hadžića.

Zbog ratne zločine počinjene u Hadžićima Sud BiH je 2009. godine osudio Rada Veselinovića na sedam i po godina zatvora. Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice, s obzirom da je Veselinović priznao zločine koji su mu se stavljati na teret.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()