Transrodne osobe u regionu: Život u limbu

Trans osobe predstavljaju spektar identiteta osoba čiji pol ne odgovara njihovom rodnom identitetu

20.05.2022. 09:57
  • Podijeli:
trans-sexuality-3554250-1920-trans-osobe-pixabay.jpg

U javnosti se najčešće pominju one koje prolaze medicinsku i hormonsku tranziciju ili hiruške intervenicije.

Pored raznih psiholoških problema, transrodne osobe nailaze na nerazumijevanje, odbacivanje ili agresivan odnos sredine u kojoj žive, ali i na čitav niz drugih problema.

Transrodne osobe se susreću sa finansijskim problemima tokom tranzicije, sa administrativnim problemima kod promjene ličnih dokumenata, sa primjerima kršenja ljudskih prava, a nisu rijetki ni primjeri izuzetnog siromaštva kao posljedica višestruke diskriminacije.

"Čak zakonski nismo ravnopravni u društvu, ne postoji zakon o istopolnom partnerstvu koji bi regulisao sferu partnerstva između lezbijki i gejeva, i to je ozbiljan problem. Isto tako ni Zakon o rodnom identitetu koji nije nikada donesen, mnoge trans osobe žive u nekom vakuumu u BiH i ne mogu ni na koji način pristupiti tranziciji", istakla je Lejla Huremović ispred Organizacionog odbora Parade ponosa u BiH.

Istražvanja pokazuju da transrodne osobe zbog negativnog i agresivnog reagovanja sredine ranije napuštaju školovanje ili se vanredno školuju, što im kasnije u životu smanjuje mogućnosti za zapošljavanje.

"Zato je veoma važno da zakonodavni sistem i medicinski sistem budu u skladu sa onim što su naše potrebe i naši zahtevi, ali i u skladu sa odlukama svjetskih organizacija. SZO je revidirala ICD11 i depatologizovala transidentitete, što znači da osobe mogu da se identifikuju i da imaju svoja lična dokumenta bez ikakvih medicinskih preduslova", objašnjava direktorka Geten organizacije Agata Đurić.

Zajedničko za cijeli region je da homo/bi/trans-fobija raste kako se pomjeramo ka ruralnim sredinama.

"Povorka ponosa 2019. jeste unaprijedila i otvorila put ka razbijanju predrasuda koje postoje nad LGBTIQA osobama i čak neka istraživanja koja su rađena prije i poslije prve povorke jesu pokazale pomak i mi vjerujemo da svaka povorka ponosa, svaka naša vidljivost pomaže u tome da nas naše komšije, prijatelji, poznanici, kolege više razumiju i da shvate da smo mi ljudi kao i svi ostali", ističe Huremović. 

"Srbija i pored preporuka Getena i drugih organizacija, zapravo krši presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2017, koja glasi da se transrodne osobe ne smiju uslovljavati medicinskim intervencijama, da bi njihov rodni identitet bio priznat u pogledu ličnih dokumenata," kaže Đurić. 

Geten organizacija se ipak izborila da 65 odsto troškova medicinskih intervencija bude pokriveno iz zdravstvenog osiguranja za trans osobe kojima je to potrebno.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()