Sveštenik u Slavoniji seksualno uznemiravao župljanke

Očajni i razočarani suprug sve prijavio nadbiskupu te objavio na društvenim mrežama i u medijima.

01.10.2022. 10:21
  • Podijeli:
Crkva_klupe_Pixabay-1664542071559.webp Foto: Pixabay

Mještanin sela Sikirevaca na istoku Slavonije Ivan Lepan prijavio je nadbiskupu Đuri Hraniću i nadbiskupiji u Đakovu lokalnog župnika Stjepana Šumanovca da je njegovoj supruzi slao poruke u kojima ju je navodno zavodio i nagovarao na spolne odnose.

U igri bio i 'grupnjak'

Lepan je u razgovoru za RTL Televiziju izjavio da je sumnjao kako se njegova supruga potajice dopisuje sms poruka s nekim muškarcem, iako je supruga to zanijekala. No, odlučio je provjeriti sadržaj telefona supruge i našao sporne sadržaje. Iznenadio se kad je shvatio da se supruga dopisuje sa župnikom.

"Tu je bilo eksplicitnih poruka, nagovarao ju je čak i na grupni seks, govorio joj da povede prijateljicu. Slao joj je i snimke i fotografije na kojima masturbira. Supruga mi je sve priznala, ona sebe krivi, ali ja sam joj objasnio da nije ona tu kriva, već on koji iskorištava svoj položaj. Znam da ovo nije prvi put da se svećenik ovako ponaša, imam informacije da je iste odnose održavao s 12 žena u mjestu, ovo nije prvi put", rekao je Lepan za portal Index.

Dodao je da se obratio nadbiskupiji, razgovarao s biskupom i tajnikom te zatražio da župnika momentalno razriješe dužnosti. O svemu postoji i službeni zapisnik, no to se još nije dogodilo pa je odlučio o svemu progovoriti za medije.

"Moja supruga se njemu na ispovijedi požalila da se ne osjeća voljeno u braku. Za to sam i ja kriv jer joj nisam posvetio dovoljno pažnje, ali volim je više od ičega. Svećenik je to iskoristio, počeo joj se javljati, pisao joj je da ju više ne gleda kao svećenik, nego kao muškarac", ispričao je razočarani Lepan.

Dodao je i kako supruga sa svećenikom nije spavala, iako je Šumanovac ustrajno pozivao da navečer dođe do njega.

Lepan je dodao da je uredio svoj odnos sa suprugom te da je o svemu razgovarao s djecom i širom obitelji koji ga podupiru. Kaže da je kap koja je prelila čašu bila kada mu se župnik nakon što mu je poručio da ostavi suprugu na miru počeo rugati i ismijavati ga.

Nadbiskup još prikuplja informacije o slučaju

Nagovara suprugu da progovori o svemu. "Ona ne bi trebala biti podnositi žrtvu za postupke župnika koji iskorištava svoju poziciju", kazao je Lepan, koji smatra da župnik u Sikirevcima ne može biti nikakva "moralna vertikala".

Dodaje da je svećenik i protekle nedjelje bio u crkvi u Sikirevcima za vrijeme mise.  "Rekao je župljanima da se mole i za njega jer je krivo optužen, bilo je i onih koji su mu na to pljeskali i tapšali ga po ramenu", kaže.

"Ja sam spreman i na sud zbog ovoga. Imam sve dokaze, moja supruga će svjedočiti. Crkva bi trebala biti nešto sveto, moja kći ide tamo u crkvu, ne želim da je odgajaju i uče takvi ljudi poput tog svećenika. Ja njega ne mrzim, pokušao sam čak doći do njega, pozvao ga da razgovaramo o svemu i to riješimo. Nije mi nikad niti odgovorio, takav je on čovjek", poručuje Lepan.

U ordinarijatu đakovačko-srijemske biskupije su za tiskano izdanje Večernjeg lista u petak potvrdili da je nadbiskup Hranić upoznat s optužbama protiv Šumanovca te da će nakon prikupljanja svih potrebnih informacija poduzeti sve mjere predviđene Zakonikom crkvenog prava, ako bude potrebno.

Šumanovac tvrdi da su optužbe protiv njega izmišljotine, ali pred televizijske kamere nije želio, iako je  do nedavno sudjelovao u televizijskim emisijama. Ne odgovara na pozive novinara. 

Uz Šumanovca se vežu i financijske afere s novcem koji je navodno nemilice trošio s računa župe, kako su za RTL rekli neki od mještana. No, bilo je više onih župljana koji ne daju ni riječ protiv svećenika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()