Stranci sve više kupuju stanove na hrvatskom primorju: Noćna mora za domaće stanovništvo

– Sve je više mladih koji ne mogu priuštiti nekretninu – istakla je.

13.05.2024. 13:10
  • Podijeli:
split-1590209-1920.jpg

Cijene nekretnina neprestano rastu, a sve je više stranih kupaca koji kupuju nekretnine na hrvatskoj obali. Stručnjaci smatraju kako bi Hrvatska trebala štititi od dizanja cijena nekretnina, ali i da država nema stambenu politiku.

Kako je naglasila Lana Mihaljinec, članica Predsjedništva poslovanja nekretnina, Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stranci kupuju ovdje nekretnine kao investiciju.

– Jedan je od razloga što mogu ostvarivati velike prihode kroz turistički zakup koji je nisko oporezovan – dodala je ona i naglasila kako to stvara velike probleme gradovima na moru koji su i prosvjetni.

– Sve je više mladih koji ne mogu priuštiti nekretninu – istakla je.

Branko Papeš, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije kaže kako je postojalo tržište prije i poslije korone.

– Prije korone udio stranaca u kupovini nekretnina bio je u Hrvatskoj oko 20 odsto, a sada je 40 odsto – rekao je te dodao kako Hrvatska spada među 30 odsto najskupljih lokacija u EU.

– Najskuplji grad za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj je Zadar. Morate izdvojiti 17,9 godina svih prihoda kako biste mogli kupiti prosječnu nekretninu, u Dubrovniku je to 16,9, a u Minhenu se mora raditi 15 godina da priuštite stan od 100 kvadrata, a u Rimu 15,7 godina. Najskuplji su Milano s 19,6 i Beograd s 19,4 – rekao je Papeš, prenosi Večernji list.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()