Srbija postaje zemlja staraca

Sve više starijeg stanovništva

11.07.2023. 11:45
  • Podijeli:
penzioner starci starački dom pixabay-644a6cd130c74.webp Foto: Pixabay

Prema posljednjem popisu stanovništva, proces demografskog starenja vidljiv je u rastućem udjelu starijih u ukupnom stanovništvu, sa prosječnom starošću od 43,8 godina, što nas svrstava među najstarije u Evropi, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povodom obiljeležavanja 11. jula, Svjetskog dana stanovništva.

Kako je navedeno, starenje stanovništva iziskuje da se nastavi rad na mjerama politika aktivnog starenja, da se posveti posebna pažnja i briga porodici u društvu, kao i podstiče međugeneracijska saradnja i solidarnost.

Ministarstvo podsjeća da će mjere demografske obnove, koje su počele davati rezultate, i dalje biti na visokom mjestu u agendi rada Vlade Republike Srbije.
Kako se ističe, naše društvo u svom primarnom cilju i nadalje će imati i mlade ljude.

Mladi moraju da zauzmu snažniju ulogu u našem društvu, a da bi to postigli svi moramo energično raditi na kreiranju prostora koji će pružiti šansu mladim ženama i muškarcima za njihov kontinuiran lični i društveni rast i razvoj, navodi se u saopštenju.

Na Svjetski dan stanovništva, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u čijoj su nadležnosti pitanja poštovanja ljudskih prava, uključujući sve segmente zaštite prava različitih društvenih grupa, posebno ranjivih, poručuje da zaštita i dobrobit svakog čovjeka mora da bude najviša vrijednost i u centru državnog interesa, a poštovanje ljudskih prava, solidarnost među državama i ljudima osnov za održivu stabilnost i prosperitet našeg regiona, Evrope i svijeta.
Svjetski dan stanovništva obiljeležava se svake godine 11. jula kako bi se skrenula pažnja na neke od gorućih izazova i pitanja sa kojima se suočava populacija na globalnom nivou.

Ovaj dan ustanovile su Ujedinjene nacije 1987. godine, povodom rođenja 5-milijarditog stanovnika planete Zemlji.
Broj stanovnika na našoj planeti u novembru 2022. godine prešao je osam milijardi, a predviđanja su da će do sredine ovog vijeka, 2050. godine, na svijetu živjeti 9,7 milijardi ljudi.

Rastući problemi koji se vezuju za globalni porast stanovništva i dalje upozoravaju na glad i nemaštinu koji pogađaju stanovnike najsiromašnijih dijelova planete, koji su po pravilu praćeni kršenjem osnovnih ljudskih prava, od ponižavajućeg položaja žena koje ne mogu slobodno da donose odluke o svom reproduktivnom zdravlju, do trgovine ljudima i radne eksploataciije maloljetne djece, podsjeća se u saopštenju Ministarstva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()