Smrtonosna bakterija otkrivena u suhomesnatom proizvodu

Infekcija listerijom zahtijeva specifičnu terapiju antibioticima, no stopa smrtnosti ostaje visoka

14.08.2023. 21:40
  • Podijeli:
sudzuka_foto_YT-1669749487399.webp Foto: YouTube

Državni inspektorat Republike Hrvatske izdao je upozorenje potrošačima u vezi s povlačenjem prehrambenog proizvoda Kulen 55 VP, zbog utvrđene prisutnosti opasne bakterije Listeria monocytogenes. Ovaj potez dolazi nakon što je bakterija, koja može izazvati ozbiljne infekcije, identificirana u proizvodima kompanije Bermes d.o.o. iz Donje Pušće.

Povučeni proizvod ima LOT brojeve 90061995 i 90062876, s rokom upotrebe do 16. septembra ove godine. Bakterija Listeria monocytogenes nije u skladu s uredbom Evropske komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu te predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju.

Infektolozi i medicinski stručnjaci ističu da listerija ima posebnu sklonost prema invaziji moždanog tkiva i ovojnice mozga. Zaraza ovom bakterijom može rezultirati ozbiljnim komplikacijama kao što su paraliza moždanih živaca i udova, meningitis, encefalitis (upala mozga) te, u najgorim slučajevima, smrt.

Prema istraživanjima, infekcija listerijom zahtijeva specifičnu terapiju antibioticima, no stopa smrtnosti ostaje visoka. Stručnjaci upozoravaju da je ukupna stopa smrtnosti od zaraze listerijom u rasponu od 20 do 30 posto.

Ovo nije prvi slučaj opasne bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj. Prema evidenciji portala Danica.hr, već je 11. slučaj utvrđene prisutnosti ove bakterije u prehrambenim proizvodima u posljednjih 20 mjeseci. Ova situacija naglašava važnost rigoroznih kontrola i mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze i zaštitilo zdravlje potrošača.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()