Šetnjom do zgrade Vlade završen protest "Srbija protiv nasilja"

Okupljeni su najavili novi skup za petak, 12. maj

08.05.2023. 20:47
  • Podijeli:
Protest Tanjug STRAHINJA AĆIMOVIĆ-64593eba4bec5.webp Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Šetnjom od Narodne skupštine do zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu je završen protest građana i dela opozicije "Srbija protiv nasilja", organizovanom povodom tragedija u Beogradu i Mladenovcu.

Na početku i na kraju skupa, okupljenima se obratila nastavnica Marina Vidojević, aktivistkinja pokreta Kreni promijeni, koja je ispred organizatora pročitala zahtjeve.

Njima se traži zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smjena REM-a, ukidanje pojedinih štampanih medija i tabloida, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija medijima koji promovišu nasilje. 

Pored tih zahtjeva, organizatori traže i smjenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra prosvjete Branka Ružića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbjednosna situacija u zemlji. 

Organizatori protesta su naveli da je rok za ispunjenje svih zahtjeva petak 12. maj. 

Skupu "Srbija protiv nasilja" prisustvovali su i predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i  predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsjednica Sandra Rašković Ivić, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta, potpredsjednik stranke Zajedno.

Osim opozicionih lidera i aktivista, skupu je prisustvovao i glavni i odgovorni urednik "Tabloida" Milovan Brkić, koji je u jednom trenutku pozvao na nasilje.

"Izgleda da će mladi klinci morati puškama da riješe sudbinu Srbije. Desiće se to što se desiti mora", izjavio je Brkić.

Prisutnima se pridružio i Pjotr Nikitin, iz pro-ukrajinske organizacije "Čini dobro", Rada Trajković političarka sa KiM, kao i Dejan Zlatanović, osnivač i urednik internet portala "Srbin.info".

Poslanik DS Srđan Milivojević nosio je transparent kojim je poručio da je glavni razlog i zahtjev protesta smjena predsjednika Aleksandra Vučića.

Okupljeni su najavili novi skup za petak, 12. maj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()