Ronioci izvlačili otpad iz Jadranskog mora

Većina prikupljenog smeća sastojala se od stakla i plastike

02.05.2023. 15:14
  • Podijeli:
ronilac-smece_reuters-6450f62e3add6.webp Foto: Reuters

Timovi ronilaca nedavno su tokom vikenda izvukli više od tone smeća iz plićaka oko hrvatskog ostrva Mljet u naporima da pomognu u čišćenju Jadranskog mora i smanjenju zagađenja u budućnosti.

Mljet, koji leži sjeverozapadno od popularne turističke destinacije Dubrovnika, djeluje kao "prirodna brana" za smeće koje struja nosi od juga ka sjeveru, rekao je u nedelju (30. aprila) ronilac Matko Pojatina.

Ronioci su razvrstali otpad u različite kategorije dok su plivali, koristeći vreće različitih boja da bi ga sakupili.

Većina prikupljenog smeća sastojala se od stakla i plastike, ali su ronioci pronašli i automobilske gume, te drvene i metalne ostatke u kristalno čistom moru oko ostrva.

Iako je važno izvršiti operacije čišćenja, naučnik Pero Tutman kaže da nedostatak podataka o smeću koje završava u Jadranu sprječava da se problem pravilno rješava.

Tutman je rekao da se nada uspostavljanju mreže koja će javljati podatke o količini i vrsti smeća prikupljenog sa morskog dna i pomoći u kreiranju politika za njihovo smanjenje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()