Putnicima iz Srbije uskoro potrebno "putno odobrenje" za ulazak u EU

Od naredne godine

30.05.2024. 20:53
  • Podijeli:
etias profimedia-643fe12a81dbd.webp Foto: Profimedia

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsjetila je da će putnici iz Srbije od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice Evropske unije (EU).

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti koštat će sedam eura, dok će za maloljetne i starije od 70 godina biti besplatna, a potvrda važi za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine, prenosi Beta.

NATAS je još saopćila da su ovogodišnji ljetnji aranžmani poskupili 26 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, a tražnja je porasla 9,4 posto.

Najviše su poskupili aranžmani za Grčku, zbog rasta cijena smještaja i prijevoza, a najmanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Dodaje se da su ponude srpskih turističkih agencija jeftinije u odnosu na ponude u zemljama u okruženju, a to se najviše odražava na plaće zaposlenih u turističkim agencijama koje su među najnižim u Srbiji.

Srbija se nalazi na petom mjestu po rastu broja stranih turista u 2023. godini, za 15 posto više nego 2019. godine, koja je najbolja godina turizma u svjetskim okvirima, podaci su Svjetskog vijeća za turizam.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()