Protest Nezavisnog sindikata prosvjetnih radnika Srbije: "Zaustavite nasilje"

Skup je počeo minutom ćutanja

08.05.2023. 18:53
  • Podijeli:

Ispred Ministarstva prosvjete u Beogradu počeo je protest Nezavisnog sindikata prosvjetnih radnika Srbije, pod sloganom "Zaustavite nasilje".

Simbolično, od Ministarstva prosvjete, okupljeni su krenuli ka Vladi Srbije.

"Mi ne želimo više da pišemo knjige žalosti u školama", rekao je na samom početku protesta Nikola Ćurčin, potpredsjednik sindikata.

Foto: UNA

Skup je počeo minutom ćutanja.

Na samom početku poručeno je da iako je Branko Ružić podnio ostavku, problemi nisu nestali.

U Nemanjinoj ulici okupljeno je više desetina građana i članova sindikata, javlja reporter Una televizije.

Predsjednik NSPRS Dušan Kokot izjavio je ranije danas za N1 da prosvjetni radnici, poslije tragedije koja se desila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, više ne žele samo kozmetičke već suštinske promjene.

Kokot je rekao da je ostavka ministra prosvjete Branka Ružića korak u dobrom pravcu, ali da nije dovoljan.

Sindikat traži izmjene Krivičnog zakonika i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Foto: UNA

Naime, NSPRS još u decembru prošle godine Ministarstvu prosvjete dostavio tri zahteva, a u predloženim izmjenama zakona nije usvojena nijedna od tih preporuka.

Predložene mjere su, podsjetio je Kokot, uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje, sprječavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji, jer su se one, kako je naveo, zloupotrebljavale da bi se vršio pritisak na prosvjetne radnike, i da se krivičnim zakonikom dodatno zaštite prosvjetni radnici.

Predviđeno je da se učesnici protesta prošetaju do zgrade Vlade Srbije, gdje će takođe ostaviti svoje zahtjeve.

Kokot je rekao i da će po završetku skupa ispred Vlade učesnicima protesta biti upućen poziv da mirno prošetaju do OŠ "Vladislav Ribnikar" i "iskažu tugu i bol zbog onoga što se prošle nedjelje tamo desilo".

Kokot je rekao i da su u subotu poslali dopis ostalim sindikatima prosvjete da se pridruže protestu, ali da odgovora nije bilo.

Zaposleni u prosvjeti, koji su članovi više sindikata, obustavili su rad u školama u četvrtak i petak širom Srbije, nakon što je učenik (13) Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio osam učenika i radnika obezbjeđenja te škole, a povrijedio još šest đaka i nastavnicu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()