Pozitivan primjer iz regiona: Opština mladima prodaje kuće za 0,13 evra, a starima grade naselje

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu da realizuju projekt prenamene stare škole u "dnevni boravak" za osobe kojima je potrebna stalna briga

12.02.2024. 17:05
  • Podijeli:
selo srbija pixabay-1669456049700.webp Foto: Pixabay

 Opština Legrad u Hrvatskoj, koja je posljednjih sedmica postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim porodicama za 0,13 evra, već neko vrijeme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu njegu, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.

Ivan Sabolić, načelnik opštine Legrad, potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja, u kojem bi živjele isključivo osobe starije životne dobi. Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu da realizuju projekt prenamene stare škole u "dnevni boravak" za osobe kojima je potrebna stalna briga.

U mnogim legradskim porodicama žive osobe o kojima tokom dana nije moguće brinuti, jer su svi ukućani na poslu. Opština je zato željela da stariji i nemoćni provedu taj dio dana u legradskom "dnevnom boravku", gdje bi im gerontodomaćice i medicinsko osoblje pružili svu potrebnu njegu.

Nakon što su morali da odustanu od tog projekta, počeli su da razvijaju zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo dio dana.

Sabolić ističe da to nije moguće realizovati u kratkom roku, trebaće godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sugrađane.

Pokaže li se da projekt ima smisla, opština bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnim kućama.

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahtjeva za smještaj starijih i nemoćnih, a dio naselja bio bi rezervisan i za "dnevni boravak".

Sabolić kaže da ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervisano isključivo za stanovnike opštine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija, prenosi Nova.

"Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni sa takvim projektima u cijeloj zemlji", ocjenjuje Sabolić, koji ne vidi razlog zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

Legrad je mirno mjesto sa nekoliko hiljada stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smještaj i kvalitetnu brigu o penzionerima.

Sabolić pritom "izaziva" ostale opštine i gradove da se pridruže trci kako bi smještaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.

Kaže kako mu neće biti žao ako ih neko s većim budžetom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()