Porodilište u Zagrebu: Šest novorođenih beba zaraženo opasnim virusom

Bebe su se, prema neslužbenim informacijama, razboljele 11. i 12. juna

20.06.2023. 15:41
  • Podijeli:
porodica obitelj bebe pixabay-1664119627192.webp Foto: Pixabay

Na odjelu neonatologije Kliničke bolnice "Sveti Duh" u Zagrebu u Hrvatskoj najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom.

Bebe su se, prema neslužbenim informacijama, razboljele 11. i 12. juna.

Iz bolnice su za index.hr kazali kako su tek jučer uočili te dobili informacije da nekoliko djece rođene u toj bolnici ima simptome enterovirusnog meningitisa.

"Odmah po uočenome poduzete su sve potrebne aktivnosti te obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koja je donijela mjere koje se već provode, uključujući i zabranu posjeta na odjelima. Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. juna ove godine. Situacija se redovno prati, koordinacija svih sudionika je svakodnevna, a danas su u bolnici sanitarni inspektori Državnog inspektorata", kazali su iz menadžmenta bolnice "Sveti Duh" gdje su od jučer zabranjene posjete.

Iz Ministarstva zdravstva Hrvatske naveli su da ih "Sveti Duh" nije obavijestio o situaciji mogućeg ugrožavanja virusom u porodilištu te su tražili hitno očitovanje od bolnice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()