Ponovo: Spajić traži odgađanje popisa stanovništa

Crna Gora je trebalo da održi popis još 2021. godine, ali ga je više puta odgađala.

29.11.2023. 16:09
  • Podijeli:
milojko spajić AP PhotoRisto Bozovic via Tanjug-6540a5da134d2.webp Foto: AP PhotoRisto Bozovic via Tanjuzg

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić najavio je da će danas skupštinskoj većini predložiti da početak popisa stanovništva bude odgođen tri ili četiri dana, najkasnije do 3. decembra.

"Ako ne pristanu, popis počinje sutra", izjavio je Spajić na konferenciji za novinare tokom posjete Baru.

On je rekao da je ovo jedini rok koji neće zahtijevati dodatne troškove iz budžeta, a da bi nakon toga svaki sat odgađanja koštao državu milione.

Spajić je istakao da to neće dozvoliti, te da postoji maksimalan nivo kontrole popisa.

"Svaka tačka sporazuma koji smo potpisali do kraja je ispunjena", rekao je Spajić i dodao da je i državni zavod za statistiku saopštio da ima dovoljan broj popisivača.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković rekao je da ta stranka neće učestvovati na popisu stanovništva koji treba da počne sutra, navodeći da nisu ispunjeni iz sporazuma koji su potpisali predstavnici vlasti, opozicije i manjinskih savjeta i vijeća.

Direktor Uprave za statistiku /Monstat/ Miroslav Pejović rekao je ranije danas da su obezbijeđeni svi uslovi za sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori.

Pejović kaže da će mu biti žao ukoliko dođe do bojkota, jer su svi preduslovi ispunjeni, a posljednji je specifikacija za softver za provjeru podataka.

Skupština Crne Gore usvojila je Izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva kojima je predviđeno da popis bude održan od 30. novembra do 15. decembra, ali sa mogućnošću produženja za 15 dana.

Izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva odnose se na datum popisa, pa će, u skladu sa ranijom odlukom Vlade Crne Gore popis biti održan od 30. novembra do 15. decembra, ali sa mogućnošću produženja za 15 dana.

Crna Gora je trebalo da održi popis još 2021. godine, ali ga je više puta odgađala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()