Počela šetnja u okviru ovogodišnjeg Europridea u Beogradu

Napadnuti novinari, a skup obezbjeđuje veliki broj policijskih snaga

17.09.2022. 17:31
  • Podijeli:
Evroprajd 1 zoran žestić tanjug.jpg Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Za koji minut trebalo bi da krene šetnja u okviru ovogodišnjeg Europridea u Beogradu.

Pripadnici LGBT nose zastave duginih boja pristižu ispred Skupštine Srbije i Ustavnog suda.

Napadnuta novinarska ekipa kod Hrama

Najnapetije je trenutno kod Trga Slavije gde je policija rastrala nekoliko protivnika Evroprajda sa Trga Slavija, nakon što izvikivali uvrede na račun LGBT zajednice ali i prisutnih novinara.

Kako javlja RTS, čulo se i nekoliko topovskih udara.

Policijske snage su se ranije rasporedile u tri reda i formirale su kordon za suzbijanje demonstracija i čekaju ispred Ustavnog suda. 

Došlo je do manjeg incidenta, na samoj trasi Evropridea, kada je grupa ljudi sa krstovima i ikonama ušla među učesnike i stala na postavljenu LGBT zastavu i izgovorila kratke molitve. 

Uz pomoć privatnog obezbjeđenja udaljeni do do kordona policije, a u incidentu nije bilo povijređenih.

Protivnici Evropridea kod Hrama Svetog Save napali su ekipu Tanjuga prilikom izveštavanja sa ovog događaja, mladići sa kapuljačama su ih gurnuli i tražili da prekinu snimanje.

Podsjetimo, Evropska pride asocijacija saopštila je danas da je posle više nedjelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Europride zakazana za danas od 17,30 sati.

Nakon premijerkine izjave oglasio se ministar poolicije Aleksandar Vulin koji je rekao da neće tolerisati nasilje na ulicama Beograda.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()